Näin Stubb-huuma vaihtui pettymykseen – video

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin kaksi viime vuotta ovat olleet yhtä vuoristorataa. Kansansuosio on vaihtunut nopeasti tummempiin sävyihin ja Stubbin kuuluisa hymy on hyytynyt, kun arvostelu häntä kohtaan on yltynyt.

politiikka
Alexander Stubbin valinta Kokoomuksen puheenjohtajaksi 14. kesäkuuta 2014.
Videolla Alexander Stubbin puheenjohtajakauden vaiheita. Stubb on Ylen TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina 7. toukokuuta.

Alexander Stubb valittiin kaksi vuotta sitten kokoomuksen puheenjohtajaksi selvin lukemin. Yhtä hymyä ollut Stubb nauratti puoluekokousväkeä kysymällä "Ootteks te ihan varmoja?"

Pääministeriksi noussut Stubb herätti huomiota vapaamuotoisella otteellaan. Aiemmin pääministeriä ei ole nähty virallisessa tiedotustilaisuudessa shortseissa ja sandaaleissa tai lasten tikkatauluna Duudsonien teemapuistossa. Osaa uusi rento tyyli miellytti, mutta kaikkia ei.

Alexander Stubb (kok.) ottaa selfietä lavalla.
Alexander Stubb (kok.) ottaa selfietä lavalla.Yle

Stubbin unelmapestin päälle kerääntyi pian mustia pilviä hallituksen sisäisen riitelyn takia. Ikihymy hyytyi, kun hallituspuolueet vetivät tuen omilta lakiesityksiltään.

"Sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää", tiukkailmeinen pääministeri totesi, kun sekä opintotuen rajaaminen että koulutusleikkaukset kaatuivat kauden loppumetreillä.

Showmies muuttuu valtiomieheksi

Viime kevään eduskuntavaaleissa kokoomus sai "torjuntavoiton". Paikkojen menetyksestä huolimatta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ovet aukesivat puolueelle. Valtiovarainministerinä Stubb vakavoitui. Poissa olivat leveä hymy ja showmiehen elkeet, tilalle tuli rauhallinen valtiomiestyyli.

Syksyllä Stubb kompuroi osakkeiden hallintarekisteriasiassa. Virheellisten tietojen antaminen johti lukuisiin anteeksipyyntöihin, joista parhaiten jäi elämään Ylen Ykkösaamun kommentti "Virhe oli minun, sori siitä".

Mielipiteitä jakava poliitikko on joutunut myös henkilökohtaisesti tulilinjalle. Viime elokuussa Stubbin kotirauhaa rikottiin ja marraskuussa hänet kasteltiin kolajuomalla kansalaistapaamisessa Tampereella.

"Oikea käsi" haastaa Stubbin

Vielä syksyllä näytti, että Stubbin asema kokoomuksen puheenjohtajana on vahva. Tyytymättömyys keskustan marraskuussa nuijimaan sote-ratkaisuun ja Stubbin persoonaan alkoi kuplia keväällä kunnolla. Kokoomusväki ei myöskään ollut tyytyväinen puolueen kannatukseen.

Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo.
Alexander Stubb, Elina Lepomäki ja Petteri Orpo.Jarno Kuusinen ja Petteri Paalasmaa / AOP

Ensimmäisenä puheenjohtajakisaan uskaltautui kansanedustaja Elina Lepomäki. Aivan kesäkuun puoluekokouksen kynnyksellä Stubb sai varteenotettavan haastajan myös sisäministeri Petteri Orposta.

Stubb kuvaili Orpon olleen hallituksessa "tukeni ja turvani sekä oikea käteni".

Valtiovarainministeri Alexander Stubb on Ylen TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina 7. toukokuuta.