Eurooppa-päivän päätapahtumassa kysytään: Mistä työtä niin kantaväestölle kuin uusille tulijoillekin?

Eurooppa-päivän päätapahtuma järjestetään tänään maanantaina Seinäjoella. Teemana on nuoret, työllisyys ja maahanmuutto. Koska samaan aikaan kaupunkiin kokoontuu suuri joukko nuoria Taitaja2016-tapahtumaan, on ajankohtaista kysyä, riittääkö nuorilla uskoa tulevaisuuteen.

Kotimaa
Eu-lippu.
Yle

Seinäjoki valittiin avoimessa haussa Eurooppa-päivän päätapahtumapaikaksi tänä keväänä. Päätapahtuma järjestetään tänään maanantaina kello 10–18 Seinäjoen maakuntakirjasto-kaupunginkirjasto Apilassa.

Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksessa on pitänyt viime aikoina kiirettä.

– On hienoa, että päätapahtuma saatiin järjestetäväksi tänne Seinäjoelle. Se on tärkeää ihan jo alueellisen tasa-arvon nimissä, toteaa kansainvälisten hankkeiden assistentti Elina Manninen.

Seinäjoen tapahtuman teemana on ”Nuoret, työllisyys ja maahanmuutto”.

Nuoret ja työllisyys valittiin teemaksi siksi, että Seinäjoella järjestetään Eurooppa-viikolla Taitaja2016-tapahtuma. Ammattitaidon SM-kilpailut tuo Seinäjoelle kymmeniätuhansia osallistujia ja vieraita testaamaan ja kehittämään osaamistaan.

Elina Mannisen mukaan on tärkeää ja ajankohtaista pohtia sitä, riittääkö nuorilla usko alueensa tulevaisuuteen, ja miten saada lisää työpaikkoja niin kantaväestölle kuin uusille tulijoille?

Yhteistä vastuuta maahanmuutosta

Maahanmuutto valikoitui teemaksi ajankohtaisuutensa vuoksi. Keskustelun maahanmuutosta avaa tapahtumassa seinäjokelainen abiturientti, Eurooppanuorten hallituksen jäsen Riina Pesu.

– Olennaista on kotouttaminen ja sen onnistuminen. Se, että saadaan maahanmuuttajat sopeutumaan yhteiskuntaan, linjaa Pesu maahanmuuttokeskustelua. Hän korostaa myös yhteistä vastuuta pakolaiskyssymyksissä Euroopan tasolla.

Rajat kiinni -asenne on järkyttänyt. Suomalaisten asenteet ovat yllättävän jyrkkiä.

Riina Pesu

Riina Pesu on seurannut tiiviisti Suomessa käytyä maahanmuuttokeskustelua.

– Rajat kiinni -asenne on järkyttänyt. Suomalaisten asenteet ovat yllättävän jyrkkiä, summaa Pesu.

Ilon aiheitakin on ollut. Niistä Pesu mainitsee esimerkkinä Kauhavan vastaanottokeskuksen, jossa on onnistuttu aktivoimaan turvapaikanhakijoita erilaisin toimenpiteiden ja saatu järjestettyä heille mielekästä toimintaa.

EU-kriittinen maakunta

Etelä-Pohjanmaan maakuntaa on leimannut EU-kriittisyys. Nuoren Eurooppa-aktivistin havaintojen perusteella kriittisyyttä on edelleen.

– Kyllä senäkyy. Täällä on erilaista toimia kuin muualla. Eihän täällä Seinäjoella ole edes Eurooppanuorten alueyhdistystä. Mutta työtä tekemällä asenteita voidaan muuttaa, sanoo Riina Pesu.

Vaikka maakunta oli aikoinaan yksi Suomen EU-kriittisimmistä alueista, nyt olen nähnyt yhteistyötahtoa ja halua ratkaista ongelmia.

Elina Manninen

Elina Manninen Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksesta näkee asenteissa muutoksen merkkejä.

– Vaikka maakunta oli aikoinaan yksi Suomen EU-kriittisimmistä alueista, nyt olen nähnyt yhteistyötahtoa ja halua ratkaista ongelmia. Etelä-Pohjanmaa on tilastojen valossa maailman suomenkielisin maakunta, ja kansainvälistymiseen on vielä pitkä tie, mutta maakunta vastaa globaaleihin haasteisiin omalla tavallaan ja kuuliaisesti.

Eurooppa-päivän päätapahtuma (siirryt toiseen palveluun) on kaikille avoin tilaisuus, joka tarjoaa sekä asiaa että viihdettäkin.

– Vaikea ennustaa, kuinka paljon väkeä tulee paikalle, mutta uskoisin, että ainakin kansanedustajapaneeli kiinnostaa, toteaa Manninen.