Goji-marjalle ja härkäpavulle etsitään viljelijöitä – Toholammin patukkatehdas pohtii jopa omaa jalostamoa

Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla viljelijöitä houkutellaan luomu- ja terveysvaikutteisten kasvien viljelyyn. Taustalla ovat muun muassa energia- ja suklaapatukoita tekevän Leader Snack Factoryn raaka-ainetarpeet ja laajennussuunnitelmat. Jos viljelijöitä tulee riittävästi, Härkänevalle rakennetaan parin vuoden sisällä jalostamo.

Härkäpapu on yksi maatiaiskasveista Kuva: Yle

Toholammin Härkänevalla toimiva Leader Snack Factory suunnittelee laajentavansa toimintaansa ja ryhtyvänsä valmistamaan terveysvaikutteisia yrttipatukoita. Luomuviljeltyjä yrttejä käytettäisiin patukoiden lisäksi myös juomissa ja lääketeollisuudessa.

– Viljeltäviä kasveja voisivat olla esimerkiksi ruusunjuuri, maca, gojimarja, maraljuuri, härkäpapu, nokkonen, karpalo ja mahla. Nämä kaikki menestyvät Suomessa, kertoo toimitusjohtaja Kimmo Kentala Toholammin Kehitys Oy:stä.

Jos viljelijöitä tulee riittävästi, Leader Foods rakentaa Härkänevalle parin vuoden kuluessa jalostamon. Tuotteet sinne keräisi osuuskunta.

– Pienimuotoisella viljelyllä maatilat voisivat saada lisäansioita. Tässä olisi myös mahdollisuus, että tänne nousisi kasvihuoneita, jossa kasvatettaisiin näitä tuotteita, Kentala toteaa.