Goji-marjalle ja härkäpavulle etsitään viljelijöitä – Toholammin patukkatehdas pohtii jopa omaa jalostamoa

Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla viljelijöitä houkutellaan luomu- ja terveysvaikutteisten kasvien viljelyyn. Taustalla ovat muun muassa energia- ja suklaapatukoita tekevän Leader Snack Factoryn raaka-ainetarpeet ja laajennussuunnitelmat. Jos viljelijöitä tulee riittävästi, Härkänevalle rakennetaan parin vuoden sisällä jalostamo.

Kotimaa
Härkäpapu
Härkäpapu on yksi maatiaiskasveistaYle

Toholammin Härkänevalla toimiva Leader Snack Factory suunnittelee laajentavansa toimintaansa ja ryhtyvänsä valmistamaan terveysvaikutteisia yrttipatukoita. Luomuviljeltyjä yrttejä käytettäisiin patukoiden lisäksi myös juomissa ja lääketeollisuudessa.

– Viljeltäviä kasveja voisivat olla esimerkiksi ruusunjuuri, maca, gojimarja, maraljuuri, härkäpapu, nokkonen, karpalo ja mahla. Nämä kaikki menestyvät Suomessa, kertoo toimitusjohtaja Kimmo Kentala Toholammin Kehitys Oy:stä.

Jos viljelijöitä tulee riittävästi, Leader Foods rakentaa Härkänevalle parin vuoden kuluessa jalostamon. Tuotteet sinne keräisi osuuskunta.

– Pienimuotoisella viljelyllä maatilat voisivat saada lisäansioita. Tässä olisi myös mahdollisuus, että tänne nousisi kasvihuoneita, jossa kasvatettaisiin näitä tuotteita, Kentala toteaa.