Panama-vuotaja valmis yhteistyöhön viranomaisten kanssa – lue avoin kirje

Yle julkaisee Panaman papereiden vuotajan avoimen kirjeen. Vuotajan mielestä mediatalojen kieltäytyminen yhteistyötä viranomaisten kanssa on oikea ratkaisu. Vuotaja pysyy salassa, koska hän haluaa välttää Edward Snowdenin kohtalon.

Panaman paperit
asianajotoimiston kyltti
Kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ on julkaissut tietoja yli 200 000 veroparatiisissa toimivasta yrityksestä. Tiedot ovat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Torstaina veroparatiiseista keskusteltiin eduskunnassa järjestetyssä tilaisuudessa.Rex Features / AOP

Panaman papereiden vuotaja kertoo olevansa valmis tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta mahdolliset veronkiertäjät tai muita rikoksia tehneet ihmiset saadaan rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Vuotaja on lähettänyt saksalaiselle sanomalehdelle Süddeutsche Zeitungille avoimen kirjeen, jonka sisällöstä uutisoidaan useissa medioissa eri puolilla maailmaa.

Vuotajan mielestä on oikein, että mediatalot eivät ole luovuttaneet aineistoa viranomaisille. Suomessa verottaja on painostanut Yleä luovuttamaan materiaalia, ja esimerkiksi valtiovarainministeri Alexander Stubb on vedonnut asiassa Yleen.

Yle ei ole luovuttanut aineistoa.

– Mikäli viranomaiset pääsevät käsiksi Panaman papereihin, voi se johtaa tuhansien syytteiden nostamiseen. [Kansainvälinen toimittajajärjestö] ICIJ ja sen yhteistyötahot ovat aivan oikein päättäneet, etteivät ne luovuta tietoja viranomaisille. Minä olen kuitenkin valmis mahdollisuuksieni rajoissa tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa, vuotaja kirjoittaa.

Ylen tai muidenkaan Panaman papereiden sisältöön paneutuneiden mediatalojen toimittajat eivät tiedä vuotajan henkilöllisyyttä. Tiedot luovutettiin alun perin Süddeutsche Zeitungille. Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmien toimittajat pääsivät tutustumaan aineistoon ICIJ:n kautta.

Lähteen kanssa asioinut Süddeutsche Zeitungin toimittaja Bastian Obermayer kertoo sähköpostiviestissään, että avoimen kirjeen lähettäjäksi on varmistettu Panaman papereiden vuotaja. Obermayerkaan ei tiedä vuotajan nimeä.

"Pilliinpuhaltajille suojelua, ei rangaistuksia"

Avoimessa kirjeessään Panaman papereiden vuotaja kertoo suhtautuvansa kuitenkin varauksella yhteistyöhön viranomaisten kanssa. Hän viittaa monien muiden vuotajien kuten NSA-tietoja luovuttaneen yhdysvaltalaisen Edward Snowdenin kohtaloon.

NSA on Yhdysvaltain tiedusteluelin, joka on erikoistunut etenkin sähköisen viestinnän vakoiluun.

– Olen katsonut, kuinka Yhdysvalloissa ja Euroopassa on tuhottu pilliinpuhaltajien [whistleblowers] elämiä, kun he ovat paljastaneet aivan ilmeisiä väärinkäytöksiä. Edward Snowden on pakollisessa maanpaossa Moskovassa, koska presidentti Obaman hallinto päätti syyttää häntä vakoilulain perusteella. NSA:ta koskevien paljastusten ansiosta hän ansaitsisi sankarin vastaanoton ja palkinnon, ei rangaistusta.

Tiedot medialle luovuttanut kertoo toivovansa parempaa kohtelua tietovuotajille. Avoin kirje on otsikoitukin "Vallankumous digitalisoidaan". Tämä on selvä viittaus paitsi digitaalisen tiedon jatkuvaan kasvuun, myös sen mukanaan tuomiin tietovuotoihin.

– Niin kauan kuin hallitukset eivät luo lain takaamaa suojaa pilliinpuhaltajille, viranomaiset ovat riippuvaisia omista tietolähteistään tai median tekemistä paljastuksista asioiden selvittämiseksi.

Hän vetoaa Euroopan unioniin, Britanniaan ja Yhdysvaltoihin, jotta ne toimisivat tietovuotajien suojelemiseksi.

Islantilaiset vaativat pääministerinsä eroa 4. huhtikuuta.
Islantilaiset järjestivät 4. huhtikuuta mielenosoituksen, jossa vaaditiin maan pääministerin Sigmundur Davíð Gunnlaugsson eroa. Gunnlaugsson erosi tehtävästään. Syynä oli tiedot hänen veroparatiisiyhtiöstään, joka paljastui Panaman papereista.Birgir Por Hardarson / EPA

Mikä on vuodon motiivi?

Julkisuudessa on esitetty arvioita Panaman papereiden vuotajan motiiveista. Kirjeessään hän viittaa muun muassa korruptioon, veronkiertoon ja tuloerojen kasvuun sekä veroparatiisien käyttöön rikollisessa toiminnassa.

Hän kertoo tajunneensa tietojen paljastavan niin merkittäviä epäkohtia, että ne oli saatava julkisuuteen.

– Pöytälaatikkoyhtiöt liitetään usein veronkiertoon. Vaikka pöytälaatikkoyhtiöiden perustaminen itsessään ei ole rikollista, Panaman paperit osoittavat ilman epäilyksen häivääkään, että yhtiöitä käytetään hyväksi monissa vakavissa rikoksissa.

Panaman papereiden vuotaja kertoo päättäneensä paljastaa asianajotoimisto Mossack Fonsecan toiminnan, jotta yhtiön perustajat, työntekijät ja asiakkaat joutuisivat vastaamaan toiminnastaan.

Vuotaja kiistää tekevänsä yhteistyötä minkään hallituksen tai tiedustelupalvelun kanssa. Julkisuudessa on esitetty arvioita, että vuodon taustalla olisi valtiollisia tahoja kuten Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu (siirryt toiseen palveluun) CIA.

– En ole koskaan työskennellyt suoraan tai välillisesti millekään hallitukselle tai tiedustelupalvelulle. Päätös tietojen luovuttamisesta Süddeutsche Zeitungille ja ICIJ:llle oli yksin minun tekemäni, eikä se johtunut mistään tietystä poliittisesta tarkoituksesta.

Vuotaja kertoo kuitenkin olevansa tyytyväinen siitä, että Panaman paperin paljastukset ovat nostaneet veroparatiisit sekä niiden aiheuttamat haitat kansainvälisen politiikan keskiöön.

Panaman paperit eivät kelvanneet kaikille medioille

Panaman papereiden vuotajan mielestä veroparatiisien vastaisessa työssä on lähinnä epäonnistujia. Lista syyllisistä on hänen mielestään pitkä: pankit, finanssialan säätelijät, veroviranomaiset sekä ennen kaikkea poliitikot eli lainsäätäjät, jotka ovat hänen mielestään katsoneet sivusta veroparatiisien toimintaa tai jopa edistäneet sitä.

Vuotaja arvostelee kovin sanoin myös mediaa.

– Media on epäonnistunut. Monet uutismediat ovat sarjakuvamaisia parodioita omasta itsestään, miljardöörit näyttävät pitävän medioiden omistamista harrastuksena. Samalla miljardöörit rajoittavat vauraiden ihmisten toimintaa koskevaa uutisointia. Vakavalla tutkivalle journalismille ei näytä löytyvän enää rahoitusta.

Vuotaja kertoo tarjonneensa Panaman papereita vuotosivusto Wikileaksille sekä “useille merkittäville mediataloille”. Wikileaksistä hän ei saanut vastausta, ja mediataloja ei materiaali kiinnostanut.

– Useiden merkittävien mediatalojen työntekijät saivat tutustua Panaman papereihin, mutta mediat päättivät olla uutisoimasta niiden sisällöstä. Ikävä totuus on, että yksikään näistä maailman merkittävimmistä mediataloista ei ollut kiinnostunut uutisoimaan aiheesta.

Kirjeessä ei kerrota, mitkä mediatalot ovat kyseessä. Kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n kautta tiedot ovat levinneet kuitenkin kymmeniin medioihin eri puolilla maailmaa.

Lue tästä linkistä koko avoin kirje (englanninkielinen).

Tästä linkistä pääsee tutustumaan Ylen uutisiin Panama papereista.