Kiekkojoukkueen kuvaaminen vei uranvaihtajan Siperiaan: "En ole päivääkään katunut"

Hämeenlinnalainen Pekka Rautiainen päätti muutama vuosi sitten tehdä suuren muutoksen työelämässään. Hän jätti vakituisen päivätyön työnjohtajana ja päätti tarttua kiinni unelmaansa. Hän halusi kolmen vuoden ajan kokeilla, voisiko elättää itsensä ja perheensä valokuvaamalla.

urheilu
Pekka Rautiainen työssään
Kalle Kaskinen

Riskit työllistymisestä olivat olemassa, kun Pekka valmistui valokuvaajan ammattitutkintoon. Suomi on täynnä hyviä valokuvaajia ja nykytekniikan ansiosta monet organisaatiot hoitavat kuvaamiset itse.

– En ole päivääkään katunut tekemääni ratkaisua. Minulla on kolme aikaisempaa ammattia takana, joita olen pitkään tehnyt, mutta valokuvaaminen on se juttu, mitä olen aina halunnut tehdä.

Mies istuu punttisalilla
Rautiaisen tehtävänä on matkata joukkueen mukana ja kuvata Jokerien arkea ja pelitapahtumia.Pekka Rautiainen

Pekka Rautiaisen uran toistaiseksi mielenkiintoisin työtarjous tuli syksyllä 2014. Jääkiekkojoukkue Helsingin Jokerit oli lähtenyt suuren kohun saattelemana SM-liigasta Euroopan kovimpaan kiekkosarjaan KHL:ään. He olivat päättäneet panostaa kunnolla sosiaalisen median käyttöön. Tämän vuoksi he tarvitsivat myös sellaisen valokuvaajan, joka pystyisi hoitamaan koko pitkän kauden joukkueen mukana matkustamisineen.

– Kaveri otti yhteyttä ja kertoi, että Jokereilla olisi tällainen työtarjous. Olin siinä viettämässä iltaa tuttujen kanssa. Mietin tarjousta noin viisi sekuntia ja suostuin. Puhelu loppui siihen ja keskustelua jatkettiin viiden minuutin päästä uudelleen. Lopulta neuvottelupöydässä lyötiin kättä päälle ja sitten lähdettiin kohti tuntematonta, Pekka Rautiainen muistelee.

Voitetun ottelun jälkeen yleensä odotellaan

Pekan tehtäviin kuuluu dokumentoida Jokereiden pelejä sekä kotona että vieraissa, mutta myös kuvata taustatapahtumia joukkueen ympärillä. Tarkoitus on sijoittaa joukkue kartalle kuvien kautta.

Pekka Rautiainen työssään tietokoneella
Rautiaisen tärkeimpiä työvälineitä kameran lisäksi on tietokone.Antti Nuortila

– Kauden aikana matkustetaan valtavasti, käydään eri kaupungeissa ja seitsemässä eri maassa, siinä riittää dokumentoitavaa. Tietenkin autan omien tehtävieni jälkeen joukkueen huoltoa parhaani mukaan.

Jokereiden mukana matkustaa noin 40 henkilöä ympäri Venäjää ja itäistä Eurooppaa. Kun matkustetaan isolla porukalla, kaikenlaista voi tapahtua, mutta suuremmilta kommelluksilta on vältytty tarkan suunnittelun ansiosta.

– Jos voitetaan vieraspeli, niin silloin saatetaan joutua odottamaan lentoasemalla lähtölupaa useamman tunnin ajan, mutta siihenkin pitää jotenkin vaan varautua, Pekka Rautiainen kertoo.

– Omalle kohdalle hankalin tilanne tuli tietokoneen hajoamisesta. Siinä tuli vähän ylimääräistä sydämentykytystä ja Moskovassa seikkailua. Lopulta kahdeksan tunnin metro- ja taksiajelun jälkeen kädessä oli uusi kone, kyrillisillä aakkosilla varustettuna, Rautiainen naurahtaa.

Puolitoista kertaa maapallon ympäri

Työ vaatii tekijältään paljon.

Jokerit lentokoneessa
Matkustuspäiviä riittää ja pelkästään viime kauden aikana lentokilometrejä kertyi noin 58 000, puolitoista kertaa maapallon ympäri.Pekka Rautiainen

– Ei pahemmin tee mieli matkustella kauden jälkeen. Tai no ainakaan Venäjälle ei tee mieli kesälomareissulla lähteä, Pekka Rautiainen kertoo.

Tyynen valtameren rannoilta Siperian pakkasien kautta Pietarin ja Moskovan miljoonakaupunkeihin – Venäjä on mittasuhteiltaan aivan käsittämättömän suuri. Matkan varrella olevista kaupungeista muutama on tehnyt Pekkaan suuren vaikutuksen kauneudellaan ja arkkitehtuurillaan, mutta mukaan mahtuu myös Neuvostoliiton aikaisia teollisuuskaupunkeja. Magnitogorskin kaupungissa oleva terästehdas hämmästyttää koollaan.

– Se taitaa olla 30-40 kilometriä pitkä. Kaupunki on muutenkin aika karmiva. Ilma on todella saastunutta, vettä ei saa juoda ja kaupungissa asuvien terveydentila on huono.

Joukkue on kuitenkin terästehtaan ansiosta rikas ja vetää siksi huippupelaajia riveihinsä. Tänä keväänä siellä juhlittiin KHL:n mestaruutta.

Venäjä yllättää monimuotoisuudellaan

Valokuvaajana Pekka Rautiainen seuraa maailmaa hieman erilaisin silmin. Venäjällä hän pyrkii parhaansa mukaan käymään paikallisilla nähtävyyksillä tai siellä missä normaali arki on. Tuloerot ovat suuret ja tämä myös näkyy. Kerjäläiset ja luksusmersut saattavat olla samalla parkkipaikalla vierekkäin.

JOkerien joukkue lentokentällä
Novokuznetskin lentokentällä. Glamour on tästä kaukana.Pekka Rautiainen

– Haluan kuvata ihmisten arkea, mutta monessa kaupungissa kuvaajia ei katsota hyvällä. Käsiksi ei ole käyty, mutta aika vihaisia katseita tulee. Maa on monella tapaa todella upea, mutta joskus neuvostoaikainen kurjuus pääsee yllättämään.

Kuvamateriaalia matkoilta on kertynyt useita tuhansia. Onko ajatuksissa järjestää näyttely Jokereiden matkoista?

– Olen kyllä miettinyt näyttelyn tekemistä, kuvamateriaalia ainakin sellaiseen riittäisi. Olen teettänyt itselleni taulun, missä joukkue jälleen kerran odottaa lentolupaa Novokuznetskin sotilaslentokentällä, mikä on myrkynvihreäksi maalattu huone metallisine penkkeineen. Se on hyvä esimerkki siitä karuudesta, mitä reissuilla on ollut ja mistä voisi näyttelyä rakentaa, Pekka Rautiainen kertoo.

Ensi kauden osalta neuvottelut Rautiaisen ja Jokereiden välillä ovat vielä kesken, mutta kiinnostusta sopimuksen jatkamiseen löytyy molemmilta osapuolilta.

– Eiköhän me sieltä sopimus saada aikaan. Itselläni virtaa riittää ja nythän sinne on tulossa mukaan yksi joukkue Kiinasta. Kiinassa olisi mukava käydä.

Jokerien pukukopissa palaveri
Palaveria pukukopissa. Pekka Rautiainen