Hyppää sisältöön

Yrittäjien Pentikäinen: Ay-liikkeestä riippumaton henkilöstöedustaja voisi korvata luottamusmiesjärjestelmän

Henkilöstöedustaja olisi nykyistä luottamusmiesjärjestelmää tasaveroisempi, koska luottamusmiehen valinnasta saavat päättää vain ammattiliiton jäsenet, Pentikäinen perustelee.

Mikael Pentikäinen Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Lakisääteinen henkilöstöedustaja voisi korvata nykyisen luottamusmiesjärjestelmän, ehdottaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Henkilöstöedustaja olisi nykyistä luottamusmiesjärjestelmää tasaveroisempi, koska luottamusmiehen valinnasta saavat päättää vain ammattiliiton jäsenet, Pentikäinen perustelee Suomen Yrittäjien sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun). Hän esitti ajatuksen henkilöstöedustajasta jo aiemmin Kauppalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Palkansaajista joka kolmas ei kuulu liittoon, ja valtaosa työnantajayrityksistä ei ole järjestäytynyt, Pentikäinen sanoo.

Henkilökunta valitsisi henkilöstöedustajan, joka neuvottelisi työnantajan kanssa paikallisesti sovittavista asioista. Suuryrityksessä henkilöstöedustajia voisi olla useampia ja pienyrityksissä henkilöstöedustajaa ei tarvitsisi nimetä ollenkaan, Pentikäinen kaavailee.

Taustalla kiista paikallisesta sopimisesta

Suomen Yrittäjät ja Perheyritysten liitto hermostuivat huhtikuussa, kun ne epäilivät, että valmisteilla olevan kilpailukykysopimuksen mukaan järjestäytymättömissä yrityksissä vain luottamusmies voisi edustaa henkilöstöä paikallisessa sopimisessa.

Se johtaisi järjestöjen mukaan siihen, että osan työntekijöistä olisi pakko kuulua ammattilittoon, jos työpaikalla haluttaisiin sopia työehdoista paikallisesti.

Palkansaajajärjestöt kiistivät tulkinnan. STTK:n mukaan kilpailukykysopimukseen ei sisälly vaatimusta luottamusmiespakosta, eikä sopimus puutu yhdistymisvapauteen.

.
.