1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. MOT

MOT: Yli kymmeneltä pohjoissavolaiselta maatilalta uhattiin katkaista sähköt maksamattomien laskujen vuoksi

Ylen MOT-ohjelma kertoo tulevana maanantaina maatilojen syvenevästä talousahdingosta Suomessa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pohjois-Savon alueella viitisentoista tilaa sai viime viikolla sähkönkatkaisuvaroituksen maksamattomien sähkölaskujen vuoksi. Neuvottelujen jälkeen Savon Voima antoi kuitenkin asiakkailleen viikon lisäajan, koska tiloille oli luvassa tukimaksatuksia kuun vaihteen jälkeen.

Katkaisuvaroituksen saaneilla maatiloilla sähkölaskut ovat olleet maksamatta viime elokuulta saakka.

– Tilanne on huolestuttava. Pelkäämme, että näitä tapauksia saattaa tulla ensi viikolla vielä ryppäyksellisesti lisää, markkinointi- ja viestintäjohtaja Minna Vierimaa Savon Voimasta sanoo.

Aihetta käsitellään Ylen MOT-ohjelmassa tulevana maanantaina.

Maatilojen taloustilanne alkoi heiketä voimakkaasti pari vuotta sitten, kun Venäjän vastapakotteet eli elintarvikkeiden tuontikielto sulki Venäjän markkinat. Elintarvikkeiden tuottajahinnat laskivat koko Euroopassa. Lisäksi maataloustukia on leikattu, vaikka tuotantokustannukset ovat säilyneet ennallaan.

Lopullisesti viljelijöiden hermot pettivät, kun maaseutuvirasto ei kyennyt maksamaan kaikkia vuoden 2015 maataloustukia ajallaan.

Pahimmillaan yksittäisiltä tiloilta puuttuu vielä kymmeniä tuhansia euroja viime vuoden maataloustuista. Summa voi olla jopa kolmasosa koko tilan maataloustuesta. Pulassa ovat etenkin tilat, jotka ovat viime vuosina tehneet isoja investointeja.

– Me tehtiin kaikki tavallaan oikein, mutta sitten kannattavuudelta putosi pohja maidon hinnan romahtamisen takia. Siinä on jokunen valvottu yö takana. Nyt ei tiedetä, että pelataanko me kuollutta kättä, että nouseeko tämä touhu tästä ikinä vai ei, maanviljelijä Herkko Asikainen Kiuruvedeltä sanoo MOT:n haastattelussa.

Viljelijöitä kuormittaa myös EU:n viimeisimmän maatalousuudistuksen tuoma lisääntynyt byrokratia. Hakulomakkeisiin jäävistä pienistäkin virheistä tai muutaman päivän ilmoitusviivästyksistä langetettavat sanktiot voivat olla kymmeniä tuhansia euroja.

– Joka paikassa, missä veronmaksajien rahoja käytetään, pitää olla kontrolli ja valvontaa pitää olla. Iso linjaus on sitten se, että pitää erottaa toisistaan väärinkäyttö ja inhimillinen erehdys, maanviljelijä Antti Veräväinen Akaalta sanoo.

Tiina Lundell / Yle MOT