Applen musiikkipalvelu hämmentää käyttäjiä – tapaus ei tuttu kuluttajaviranomaisille

Viime vuonna lanseeratun Applen musiikkisovelluksen ominaisuus poistaa käyttäjän muualta hankkimia kappaleita on ihmetyttänyt palvelun ostaneita. Suoratoistopalvelu iTunesin käyttöehdoissa vaaditaankin käyttäjiä varmuuskopioimaan musiikkitiedostot etukäteen.

tekniikka
iTunes-musiikkikauppa avoinna kännykässä.
Mikko Kuusisalo / Yle

Tietokonealan keskustelufoorumeilla on puhututtanut Apple Music -palvelun ominaisuus, joka poistaa käyttäjän kiintolevyiltä musiikkitiedostoja, kun ne on ladattu Applen iCloud-pilvipalveluun. Keskustelu lähti James Pinkstonen blogitekstistä (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan häneltä oli kadonnut jopa hänen omat sävellyksensä.

Apple Music -palvelu vertaa käyttäjän omia kappaleita Apple Musicin tietokantaan, ja kopioi tietokannasta puuttuvat pilvipalveluunsa. Kappaleita voi näin kuunnella iTunes-suoratoistopalvelussa, kunhan käyttäjä on yhteydessä internetiin.

Kappaleet on mahdollista ladata takaisin omalle koneelleen, mutta Apple muuttaa tiedostot tukemiinsa mp3- tai sen omaan acc-muotoon.

iTunesin käyttöehdoissa (siirryt toiseen palveluun) vaaditaan käyttäjiä varmuuskopioimaan kaikki tiedostot ennen palvelun käyttöönottoa. Ehdoissa Apple mainitsee, että iTunes Match saattaa turmella tai hävittää tiedostoja, eikä yritys ota vastuuta näistä tapauksista.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ei ole tullut yhtään yhteydenottoa tapaukseen liittyen.