1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verorikokset

Pirkko Ruohonen-Lerner: Miksi veroparatiisit ovat edelleen auki?

En tunne yhtään virkamiestä tai poliitikkoa, joka kannattaisi veronkiertoa. Tästä huolimatta ongelmaa ei ole saatu ratkaistuksi. Päinvastoin on käynyt, ongelma on levinnyt kuin aggressiivinen syöpäkasvain. Mistä tämä kertoo, kysyy europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner kolumnissaan Yle Rovaniemelle.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner. Kuva: Yle

Tietovuotoa Panamasta rummutettiin suurena uutisena. Ei se ollut.  Kuka oikeasti yllättyi siitä, että raharikkaat kätkevät varojaan ulkomaisiin veroparatiiseihin?

Todellinen uutinen olisi ollut, jos veroja ei olisi kierretty.

Panama-paperit ainoastaan vahvistivat sen, minkä suurin osa ihmisistä aavisti jo entuudestaan. Maailman talouseliitti pelaa omilla säännöillä. Sen sijaan, että he maksaisivat oman reilun osuutensa julkisista menoista, ultrarikkaat käyttävät paljon aikaa ja vaivaa minimoidakseen veronsa.

Lasku tästä kieroilusta tippuu tietysti rehellisten pienyrittäjien ja palkansaajien niskaan. Jostain ne verot edelleen kerättävä on. Tämäkin tosin tiedettiin jo kauan ennen kuin yhtään asiakirjaa vuodettiin tiedotusvälineille.

Toistaiseksi nyrkkiä on heristelty lähinnä kansainvälisille suuryrityksille ja Panaman kaltaisille pikkuvaltioille, jotka mahdollistavat veronkierron.  Monet asiantuntijat, virkamiehet ja poliitikot yli puoluerajojen ovat yhtyneet tähän kritiikkiin.

Minusta kaikkien olisi syytä vilkaista peiliin.

Johtavat poliitikot ympäri maailman ovat virkamiesten ja suurpääoman lobbareiden  avustuksella onnistuneet luomaan järjestelmän, jossa yrityseliitin veronkierto on helppoa, yleistä ja - mikä pahinta - useimmiten täysin laillista. On ikään kuin puolivahingossa rakennettu kaksi systeemiä, yksi työtätekeville kansalaisille, toinen isokenkäisille.

Tasaisen talouskasvun aikakautena tästä valuviasta ei paljoa puhuttu, mutta pitkään jatkuneen taloustaantuman aikana ongelma on tullut kaikkien kansalaisten tietoisuuteen. Liian vähän rahaa julkisten palvelujen tuottamiseen ja tätä vajetta on paikattu vuosikaupalla ottamalla yli 100 miljardia euroa  velkarahaa. Suomessa veronkierto-ongelma on ollut minun ja monen muun poliitikon ykkösaihe jo vuosia. Eikä kyse ole pelkästään Suomesta. Veronkierron estämiselle on kansalaisten vankkumaton tuki halki Euroopan.

Miksi veroparatiisit sitten ovat edelleen auki?

Tähän kysymykseen minulla ei ole suoraa vastausta. Ei kenelläkään ole. Sen kuitenkin tiedän, että poliittisen järjestelmän vaikeudet toteuttaa kansalaisten tahtoa ovat oire veronkiertoa paljon vakavammasta ongelmasta.

Tumma pilvi kertoo, että kansallisvaltiot ovat menettämässä merkitystään ja samaan aikaan YK:n ja EU:n tapaiset instituutiot ovat jääneet heikoiksi. Raha liikkuu globaalisti, mutta hallinto on jämähtänyt paikalliseksi.

Myös demokratia on vaikeuksissa.

Arvostetun politiikan tutkijan Francis Fukuyaman mukaan pitkä rauhan aika johtaa väistämättä tilanteeseen, jossa eliitti onnistuu korruptoimaan poliittisen järjestelmän ja taivuttamaan sääntöjä edukseen.

Saatamme elää tätä aikaa.

Liian usein poliittisen valtapuolueen jäsenkirjan perusteella valitut virkamiehet ja liian usein tiukaksi vedetyt hallintoresurssit vesittävät parhaimmatkin järjestelmät. Fukuyaman analyysissa sota on ainoa tekijä, joka saa valtiot aidosti tarkastelemaan oman järjestelmänsä mielekkyyttä ja asettamaan yleisen edun eliitin edun edelle.

Toivottavasti hän on väärässä.

Pirkko Ruohonen-Lerner, europarlamentaarikko, Perussuomalaiset