Video: Näin Pirkkalan kiisteltyä opetusmonistetta käsiteltiin Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1975

Vuonna 1975 Suomessa kohuttiin Pirkkalan peruskoulussa käytetystä historian monisteesta, joka oli suoraan kopioitu Neuvostoliitosta. Kiistelty moniste nousi keskusteluun torstaina, kun aiheesta ilmestyi uusi tutkimus. Kaivoimme Ylen arkistosta aihetta käsitelleen Ajankohtaisen kakkosen jutun, jossa ääneen pääsevat niin kokeilun kriitikko kuin siitä vastannut tutkijakin.

Kuvakaappaus tv-ohjelman alusta.
Ajankohtaisen kakkosen juttu tarjoaa mielenkiintoisen ajankuvan keskustelusta, jota Pirkkalan peruskoulukokeilu ja kiistanalainen opetusmoniste herättivät vuonna 1975.

Ajankohtainen kakkonen käsitteli Pirkkalan koulukokeilua ja kiisteltyä historian opetusmonistetta huhtikuussa 1975. Studiossa asiaa kommentoivat kokoomuksen kansanedustaja, professori Kullervo Rainio sekä Tampereen yliopiston psykologian professori Tapio Nummenmaa, joka oli Pirkkalan peruskoulukokeilun johtava tutkija.

Juttukokonaisuudessa käydään myös oppitunnilla Pirkkalassa. Aiheeseen oli tartuttu sen jälkeen, kun 30 kokoomuksen kansanedustajaa oli tehnyt hallitukselle kirjallisen kyselyn opetusmonisteen sisällöstä. Ajankohtaisen kakkosen toimittajina lähetyksessä ovat Erkki Saksa ja Mikko Alatalo.

Pirkkalan koulukokeilu nousi keskusteluun helatorstaina, kun historioitsija Jari Leskinen julkaisi aiheesta uuden tutkimuksen. Tutkimuksen mukaan marxilainen peruskouluopetus Pirkkalassa oli paljon kerrottua laajempaa. Opetusta annettiin opetusministeriön ja kouluhallituksen siunauksella ensimmäiseltä luokalta yhdeksännelle saakka. Aineisto oli peräisin neuvostoliittolaisesta ja muusta marxilaista opetusmateriaalista.