Viikko tieteessä: Älypuhelinnäprääjän lapsesta tulee keskittymiskyvytön ja algoritmi tekee uskottavampia uutisia kuin toimittaja

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

tiede
Grafiikka

Uusi syöpähoito nostattaa toiveita – täysin ihmisperäinen vasta-aine löytää syöpäsolut

Yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijatovat saaneet hyviä tuloksia uudenlaisella syöpähoidolla. Yliopistossa tutkittiin henkilöitä, joiden tiedettiin olevan poikkeuksellisen vastustuskykyisiä syöville. Yliopistossa heidän immuunijärjestelmästään kyettiin eristämään aine, jonka uskotaan olevan hyvän vastustuskyvyn taustalla. Ihmissoluilla ja hiirillä tehdyissä kokeissa aine alkoi tappaa syöpäsoluja. Tutkimus on nyt siinä vaiheessa, että sitä voitaisiin testata oikeisiin syöpäpotilaisiin.

Lääkeruisku ja kumihanska.
Ismo Pekkarinen / AOP

Jos vanhemman huomio harhailee, vauva ei opi keskittymään

Vanhemmat, jotka räpläävät älypuhelimiaan tai eivät muuten keskity leikkiessään lapsensa kanssa, voivat typistää tämän tarkkaavaisuuden kehitystä (siirryt toiseen palveluun), esittävät Indianan yliopiston tutkijat. Lapsen keskittymiskyvyn tiedetään ennustavan esimerkiksi kielen kehitystä, ongelmanratkaisukykyä ja muita tärkeitä kehityksellisiä merkkipaaluja. Lyhin huomiokyky oli niillä vauvoilla, joiden huoltajat eivät keskittyneet leikkiin juuri lainkaan. Nämä vanhemmat istuivat sivussa tai katselivat enimmäkseen muualle, kun lapsi leikki.

– Se, että vanhempi ei reagoi lapsen tekemisiin, vihjaa voimallisesti tulevista ongelmista, tutkimusta johtanut professori Chen Yu sanoo.

Äiti katsoo lapsensa kuvaa kännykästä.
Tiina Jutila / Yle

Tietokone tekee uskottavampia uutisia kuin oikea toimittaja

Saksalaistutkijoiden kokeessa (siirryt toiseen palveluun)yleisö ei erottanut journalistin uutista algoritmin kirjoittamasta. Saksalaisen Ludwig-Maximilians -yliopiston tutkijat valitsivat tutkimusta varten kaksi toimittajien kirjoittamaa juttua suosituilta saksalaisilta uutissivustoilta. Toinen oli uutinen jalkapallo-ottelusta, toinen käsitteli taloutta. Sitten tutkijat teettivät Fraunhofer-instituutin kehittämällä algoritmilla automaattiuutiset samoista aiheista. Automaattisesti tuotetut tekstit vilisevät faktoja ja lukuja. Tutkijat uskovat, että niiden luoma tarkkuuden vaikutelma lisää voimakkaasti luotettavuuden tuntua.

Helsingin Sanomien lukija
Tutkijoiden mukaan lyhyet tietokoneen tekemät urheilu- tai talousuutiset uppoavat lukijoihin erittäin hyvin.YLE / Perttu Ruokangas

Syväjäädytetty asteroidi tuo lisävalaistusta Maan syntyhetkistä

Kansainvälinen tiedemiesryhmäon löytänyt avaruudesta kappaleen, joka näyttäisi muodostuneen aurinkokunnan sisäosien materiasta samoihin aikoihin kuin Maakin syntyi. C/2014 S3 (PANNSTARS):ksi nimetty kappale on säilynyt miljardeja vuosia pakastettuna niin sanotussa Oortin pilvessä. Sen takia sen odotetaankin sisältävän tärkeitä vihjeitä siitä, kuinka koko aurinkokunta on muodostunut.

Taiteilijan näkemys C/2014 S3 (PANSTARRS) kappaleesta, joka on säilynyt Maan syntyajoista lähtien jäädytettyna avaruudessa.
ESO/M. Kornmesser

Lentokoneen ykkösluokka lietsoo turistiluokassa raivoa

Ykkösluokka ja siellä tarjottavat edut aiheuttavat monissa turistiluokan matkustajissa yhtä paljonraivokasta käytöstäkuin koneen myöhästyminen monta tuntia. Toronton yliopiston tutkimuksessa käytettiin aineistona tuhansia raportteja asiattomasta käytöksestä lentokoneissa vuosien ajalta. Tutkijat totesivat, että raivoaminen on moninkertaista koneissa, joissa turistiluokkalaisten on käveltävä ykkösluokan läpi päästäkseen omalle paikalleen. Ero koneisiin, joissa ei ole ykkösluokkaa, oli miltei 12-kertainen. Jo pelkästään se, että koneessa on eri luokkia, nelinkertaistaa raivokohtaukset.Matkustajat muun muassa kieltäytyivät istuutumasta, huusivat henkilökunnalle rivouksia tai yrittivät rikkoa savuhälyttimiä voidakseen polttaa tupakkaa.

Lentokoneen matkustamo
Touko Yrttimaa / Yle