Sisäministeri Orpo: Suomella on täysi valmius aloittaa rajavalvonta Ruotsin rajalla

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on tyytyväinen siihen, että sai Ruotsi sai EU-komissiolta aikalisän jatkaa rajavalvontaa Tanskan rajalla. Suomi voi aloittaa rajavalvonnan Ruotsin rajalla, mutta vasta tarpeen vaatiessa.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

EU-komissio on antanut jatkoluvan rajatarkastuksille Ruotsille, Saksalle, Itävallalle, Tanskalle ja Norjalle. Rajatarkastukset Schengen-alueen sisällä vaativat EU-maiden hyväksynnän, koska EU:n sisällä on  taattu vapaa liikkuvuus. Jatkolupa annettiin puoleksi vuodeksi.

Norja kuuluu Schengen-alueeseen, mutta ei Euroopan unioniin.

Sisäministeri Petteri Orpon mielestä päätös jatkoluvasta on hyvä. Se ei kuitenkaan muuta Suomen linjaa. Venäjän rajalla valvonta toimii ja Ruotsin kautta kulkevat laittomat maahantulijat pysäytetään viimeistään Tanskan ja Ruotsin rajalla. Rajan yli pääsevät turvapaikanhakijat ja ne, joilla on asianmukaiset matkustusasiakirjat.

– Meillä on silti täysi valmius aloittaa sisärajatarkastukset hyvinkin nopeasti, jos tilanne niin vaatii. Ruotsin rajan kautta on tullut viime kuukausina vain muutamia ihmisiä. Muiden maiden sisätarkastukset estävät laittomat maahantulijat.

Orpo ei näe siis mitään syytä muuttaa Suomen linjaa. Tilanne voi kuitenkin muuttua.   

Rajavalvonta toimii satamissa ja lentokentillä sekä Venäjän rajalla. Suomi voi päättää ottaa rajatarkastukset käyttöön myös Suomen ja Ruotsin maarajalla, jos turvapaikanhakijatilanne riistäytyy Välimerellä uudelleen käsistä.