1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hämäläispellosta paljastui muinainen satojen kolikkojen rahakätkö: "Jymypaukku"

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysivät suuren rahakätkön helatorstaina. Löytäjät itse arvioivat kolikot viikinkiaikaisiksi. Satoja kolikoita sisältäneestä kätköstä on tehty ilmoitus viranomaisille, joiden odotetaan varmistavan rahojen aitouden ja iän.

Kotimaan uutiset
Kolikkokätkön kolikoita
Reijo Hyvönen

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät osuivat helatorstaina omien sanojensa mukaan jymypaukkuun, kun etsijäryhmä löysi hämäläisestä pellosta merkkejä sadoista kolikoista.

Reijo Hyvönen Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöistä arvioi kolikot rautakautisiksi, tarkemmin viikinkiaikaisiksi (siirryt toiseen palveluun). Lopullisen varmistamisen löydön ajoituksesta tekevät arkeologian ammattilaiset. Suurin osa kolikoista on jätetty paikoilleen odottamaan viranomaisia.

– Olen ottanut Museovirastoon ja rahakammion tutkijaan yhteyttä ja odotan asiantuntijoiden varmistusta kolikoiden aitoudesta. Toivottavasti arkeologit tulevat heti, sillä ensi viikolla kyseiselle pellolle ruvetaan levittämään lantaa, jatkaa Hyvönen.

Me löysimme jo 45 kolikkoa ja signaaleja on moninkertaisesti, voi olla satamäärin.

Reijo Hyvönen

Hyvönen arvioi kätkön Suomen oloissa varsin mittavaksi.

– Me löysimme jo 45 kolikkoa ja signaaleja on moninkertaisesti, voi olla satamäärin. Kyllähän se Suomen oloissa on aika suuri kätkö, taitaa olla jossain siinä 20 suurimman kätkölöydön joukossa, arvelee Hyvönen.

Tarkkaa paikkaa ei kerrota

Kolikot löytyivät pellosta, jossa on jossain vaiheessa tasoitettu peltokumpuja. Osa rahoista oli nähtävissä pellon pinnalla. Hyvösen arvion mukaan kysessä on nimenomaan rahakätkö, ei hautalöytö.

Rahakätkön kolikko
Kätkön rahat ovat hyväkuntoisia ja kiiltäviä.Reijo Hyvönen

– Pellossa on selkeä keskittymisalue. Rahat ovat todella hyväkuntoisia ja kiiltäviä. Hautalöydössä olleet kolikot on yleensä poltettu ja ne ovat tummuneet, kertoo Hyvönen.

Kanta-Hämeen menneisyyden harrastajien Reijo Hyvönen sanoo, että tämänkertainen rahalöytö tehtiin kokemuksen perusteella. Tarkkaa löytöpaikkaa ei julkisuuteen kerrota.

– Se on tällä kertaa Päijät-Hämeen puolella, sanoo Hyvönen varovasti.

Metallinilmaisinharrastajaryhmä Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät on viime vuosina löytänyt runsaasti hämäläisen muinaisuuden jälkiä. Löydöt ovat muun muassa koruja, aseita, työkaluja ja rahoja.

Viime vuonna aloitettiin useita heidän löytöihinsä perustuvia arkeologisia kaivauksia, kuten Harvialan Hamppulan ja Janakkalan Hangastenmäen linnavuoren kaivaukset.

Lue seuraavaksi