Katkera kiista kylpytynnyrin savuista päätökseen oikeudessa

Porissa on kiistelty vuosien ajan kylpytynnyrin lämmittämisestä omakotitaloalueella. Hallinto-oikeuden mukaan lämmityksestä ei synny sellaisia savuhaittoja, että lämmitys pitäisi kieltää.

Kotimaa
Uusia kylpytynnyreitä.
Tehdasvalmiita kylpytynnyreitä myyntikääreissä.Yle

Vaasan hallinto-oikeus on antanut ratkaisunsa Porissa pitkään kestäneessä kylpytynnyririidassa.

Tapaus sai alkunsa vuonna 2013. Naapuri oli ärsyyntynyt kylpytynnyrin lämmittämisestä ja valittanut hallinto-oikeuteen.

– Toiset alkavat yskiä, huulet palavat muutaman minuutin oleskelusta pihalla, suun limakalvot palavat, kurkku menee tukkoon, silmät kirvelevät. Emme voi oleskella pihallamme käryn ja savun vuoksi, kylpytynnyrin käytöstä valituksen allekirjoittanut kahdentoista hengen joukko kirjoitti.

Kaikki valituskirjelmän allekirjoittajat eivät olleet alueen asukkaita, vaan muita henkilöitä, jotka ovat käyneet valittajien luona toteamassa haittoja.

Toiset alkavat yskiä, huulet palavat muutaman minuutin oleskelusta pihalla, suun limakalvot palavat, kurkku menee tukkoon, silmät kirvelevät.

Valittajat

Pori: Ei haittoja

Porin kaupungin selvityksen mukaan tynnyriä lämmitettiin enimmillään 1–4 kertaa kuukaudessa. Silti eräs valittaja on kokenut haittoja peräti 27 päivänä.

Tynnyriä ei ollut omistajan mukaan lämmitetty kertaakaan 7–8 kuukauteen ennen tontilla tehtyä tarkastusta, mutta naapurit olivat ilmoittaneet kokeneensa savuhaittoja myös tuona aikana.

Naapurit olivat kokeneet haittaa myös silloin, kun kylpytynnyrin omistaja ei ollut edes kotona. Valittajien lisäksi muut alueen asukkaat eivät ole kokeneet haittaa kylpytynnyrin käytöstä.

Haitan kohtuuttomuutta arvioitaessa on otettava huomioon muun ohella haitan luonne, toistuvuus ja kesto.

Vaasan hallinto-oikeus

Oikeus: Saa lämmittää

Vaasan hallinto-oikeus on nyt todennut, että kylpytynnyriä saa lämmittää. Oikeuden mukaan puhtaan ja kuivan puun polttamisesta kylpytynnyrin lämmmittämisessä ei lähtökohtaisesti synny viihtyvyys- ja terveyshaittoja, joita voitaisiin pitää lain tarkoittamana ympäristön pilaantumisena.

Hallinto-oikeus toteaa, että sillä ei ole tässä tapauksessa myöskään mitään muuta erityistä syytä antaa määräyksiä tai kieltoja kyseisen kylpytynnyrin lämmittämisestä. Näin ollen asukas saa lämmittää kylpytynnyriään ja naapurin täytyy niellä harminsa.

– Hallinto-oikeus ei ole poissulkenut, etteikö kyseisen kylpytynnyrin lämmittämisestä voisi tiettyjen sääolosuhteiden vallitessa tai käytetyn polttoaineen laadusta johtuen aiheutua naapureille viihtyvyyshaittaa. Haitan kohtuuttomuutta arvioitaessa on kuitenkin otettava huomioon muun ohella haitan luonne, toistuvuus ja kesto, oikeus linjaa.