Lämmintä on, muttei sentään hellettä – katso kaikki toukokuun alun hellepäivät 1960-luvulta lähtien

Vuonna 2004 Porissa paistateltiin toukokuun alussa 27,4 asteen lämpötilassa.Tuolloin helleraja ylittyi Vaasan korkeudella asti. Viimeksi helleraja meni rikki vuoden 2011 toukokuun alussa. Helteitä on piisannut useana vuonna 1960-luvulta lähtien.

Kotimaa
Nainen lukee kirjaa aurinkoisessa säässä.
Kalle Mäkelä / Yle

Toukokuun alun helletilastot vuodesta 1959 lähtien (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että esimerkiksi 10.5.1975 helleraja ylittyi muun muassa Turussa, Hämeenlinnassa ja Seinäjoella. Seuraavan kerran helleraja rikottiin toukokuun alkupuolella pari vuotta myöhemmin.

1990-luvun alussa oli myös hyvin lämpimiä toukokuun alkuja, kunnes vuonna 2004 Suomi kylpi helteessä peräti neljä päivää 5.–8.5. Tuolloin yli 25 lämpöastetta mitattiin erittäin laajalti rannikolta sisämaahan Porvoosta Jyväskylään ja Turusta Savonlinnaan. Porissa mitattiin 6.5.2004 jopa 27,4 astetta lämmintä.

Viimeksi lämpömittari on noussut toukokuun ensimmäisen kolmanneksen aikana yli hellerajan vuonna 2011.

Harvinaisen lämmin sää jatkuu, ennätyksiä ei kuitenkaan rikota?

Meteorologi Asko Hutila vahvistaa, että nyt eletään harvinaisen lämmintä toukokuun alkupuolta, mutta ennätyksiin tuskin päästään.

– Hellettähän ei ole vielä havaittu tänä vuonna ollenkaan. Eli tosiaan edellinen hellepäivä toukokuun alkupuolella on ollut vuonna 2011. Ja sitten esimerkiksi vuodet 2004 ja 2006 on ollut aika laajalla alueella hellettä.

– Ei tässä nyt näytettäisi ihan hellelukemiin ainakaan ihan heti päästävän, Hutila arvelee.

Vaikka helteitä ei tällä erää tulisikaan, Hutila vahvistaa, että harvinaisen lämpimässä säässä viikonloppua vietetään.

– Harvinaisen lämpimäksi tämän vuoden toukokuuta voidaan luonnehtia, mutta tosiaan ihan tuonne terävimpään kärkeen ei nyt ainakaan tässä vaiheessa päästä.