Suomi EU-linjassa: Sotilasyhteistyö Venäjän kanssa yhä jäissä

Suomi jäädytti yhdessä muiden EU-maiden kanssa sotilaallisen yhteistyön Venäjän kanssa keväällä 2014. Syynä oli Ukrainan kriisi.

Kotimaa
Sotilaita marssimassa.
Sotilaat marssivat Voiton päivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla 9. toukokuuta 2011.Maxim Shipenkov / EPA

Suomen ja Venäjän välinen sotilaallinen yhteistyö on edelleen jäissä.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi perjantaina, ettei Ruotsilla ole käytännössä ollut kahdenvälistä sotilasyhteistyötä Venäjän kanssa sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta keväällä 2014.

Puolustusministeriön neuvottelevan virkamiehen Janne Helinin mukaan Suomi jäädytti yhteistyön Venäjän kanssa yhdessä muiden EU-maiden kanssa keväällä 2014. Syynä olivat juuri Ukrainan tapahtumat.

– Meillä ei ole tällä hetkellä kahdenvälistä sotilaallista yhteistyötä, Helin sanoo.

Hallitus määrittelee yhteistyön jatkamisen

Helinin mukaan yhteistyö koostui ennen kriisiä lähinnä kahdenvälisistä asiantuntijatapaamisista ja muista korkean tason tapaamisista. Niitä oli muutamia vuosittain Suomessa ja Venäjällä.

– Oli ministeritapaamisia, puolustusvoimien keskenäisiä tapaamisia, kun esimerkiksi puolustusvoimien komentajat tapasivat ja lisäksi oli esikuntaneuvotteluja venäläisten kanssa, joissa käsiteltiin muun muassa kriisinhallintaa, sanoo Helin.

Hänen mukaansa yhteistyön palauttaminen sellaiseksi, mitä ne olivat ennen Ukrainan kriisiä, riippuu yleisestä turvallisuuspoliittisesta kehityksestä.

– Meillä sen määrittelee hallitus ja EU:sta tulee linjaus, Helin sanoo.