Muistomerkistä ilmiriita entisellä lentosotakoululla – "rynnäkköryhmä" tuli ja vei patsaan pois

Kauhavan entisellä lentosotakoululla on syntynyt erikoinen kiista muistomerkin omistuksesta. Lentosotakoulun Kilta on siirtänyt muistomerkin pois lentosotakoululta kertomatta asiasta alueen nykyiselle omistajalle LSK Business Parkille. Osapuolet ovat ilmiriidoissa.

Kotimaa
Pyörökuormaajan jäljen , tyhjä patsaan paikka.
Jäljellä on vain pyörökuormaajan jäljet.Birgitta Vuorela / Yle

Lento-onnettomuuksissa surmansa saaneiden muistomerkin omistuksesta kiistellään Kauhavalla. Muistomerkki on ollut entisen lentosotakoulun alueella tukikohtakomppanian edessä, josta Lentosotakoulun Kilta siirsi sen alkuviikosta pois neuvottelematta asiasta alueen nykyisen omistajan LSK Business Parkin kanssa.

LSK Business Parkille siirto tuli täytenä yllätyksenä. Projektipäällikkö Juha Jokelainen ei säästele sanojaan arvioidessaan Killan toimintaa.

– Täysin tyylitöntä ja jopa lapsellista, eihän aikuiset ihmiset tuolla tavalla toimi, että tullaan yksityisen alueelle ja ruvetaan pyörökuormaajan kanssa rikkomaan paikkoja.

Jokelainen ei voi käsittää sitä, että toisen tontille tullaan ilmoitamatta ja ilman lupaa, ja hän nimittääkin kiltaa tapahtuneen jälkeen "rynnäkköryhmäksi".

Jääkäripatsaan viereen

Paitsi menettelytavoista, kiistassa on kysymys muistomerkin omistuksesta. Lentosotakoulun Kilta katsoo omistavansa muistomerkin ja voivansa siksi tehdä omaisuudelleen mitä haluaa ja milloin haluaa.

– Kilta on sitä mieltä,että lentosotakoulun alueen luonne on muuttunut ja halusimme muistomerkin kirkkomaalle, sanoo Lentosotakoulun Killan puheenjohtaja Tapani Terämaa.

Lento-onnettomuuksissa kuolleiden muistomerkki on siirretty kauhavan kirkon pihamalle ja peitelty pressulla.
Lento-onnettomuuksissa kuolleiden muistomerkki on siirretty Kauhavan kirkon pihamaalle ja peitelty pressulla.Birgitta Vuorela / Yle

Muistomerkki seisoo tällä hetkellä pressun alla Kauhavan kirkon pihalla. Terämaan mukaan seurakunnan kanssa on asiasta sovittu, ja patsaalle on osoitettu arvokas paikka jääkäripatsaan vierestä.

Lentosotakoulun Killassa muistomerkin siirtämistä perustellaan myös sillä, että hankkeelle on tullut tukea kauhavalaisilta.

– Olen saanut hyvin paljon kauhavalaisilta kannatusta. He ovat sitä mieltä, että patsas on nyt oikealla paikalla (kirkon pihamaalla), puolustautuu Tapani Terämaa.

Ei sopua näkyvissä

LSK Business Parkin Jokelaisella on aivan toinen käsitys muistomerkin omistuksesta eikä hän halua lähteä asiasta edes väittelemään Lentosotakoulun Killan kanssa.

– LSK Business Park on ostanut lentosotakoulun alueen kokonaisuutena Senaatti-kiinteistöiltä. Muistomerkit eivät ole mitään irtaimistoa, ne ovat olleet maahan kaivettuina täällä vuosikymmeniä.

Jokelaisen mukaan muistomerkit kuuluvat ehdottomasti lentosotakoulun alueelle. Alueella on mm. kaksi muistomerkeiksi luovutettua Fouga-konetta.

– Tämä on iso ja täysin uniikki alue, jota ollaan kehittämässä suunnitelmallisesti. Siihen liittyy Museovirasto ja siihen liittyy perinteiden vaaliminen. Ei me voida suvaita sitä, että tänne tulaan repimään paikkoja ja riehumaan.

Kiista entisellä lentosotakoululla on jo kärjistynyt sellaisiin mittoihin, että tilanneta rauhoitamaan on tarvittu alueen vartijoita. Kummankin osapuolen kannanotoista voi päätellä, ettei erimielisyys jää tähän.

Jokalaisen mukaan "viranomaiset" saavat selvittää kiistan. Lentosotakoulun Killassa puolestaan on jo tutkittu Korkeimman oikeuden ennakkotapauksia.