1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koivuallergia

Salamakesä ryöpsäytti koivut kukkimaan yhtä aikaa – piikki voi mennä ohi nopeasti

Koivun siitepölyä kulkeutuu sisämaahan Etelä-Suomen lisäksi myös naapurimaista. Siitepölyä on ilmassa paikoin jopa erittäin runsaasti. Suomessa koivun kukinnasta odotetaan keskimääräistä heikompaa, joten allergikkojen kannalta hankalin vaihe voi olla pian ohi.

koivuallergia
Laboratoriomestari Jaana Rissanen siitepölykeräimen kanssa Itä-Suomen yliopiston katolla Kuopiossa.
Anja Hiltunen / Yle

Koivun kukinta on alkamassa Pohjois-Savon korkeudella. Siitepölyä myös kulkeutuu koko maahan Etelä-Suomesta ja naapurimaista, joten koivuallergikot voivat saada oireita koko maassa. Koivun siitepölyä on nyt ilmassa Etelä- ja Keski-Suomessa runsaasti tai erittäin runsaasti.

Lepän kukinta jatkuu heikkona ja siitepölymäärien odotetaan olevan lähipäivinä vähäisiä. Lepän siitepölylle allergiset voivat silti saada oireita.

Turun yliopiston aerobiologian yksikön mukaan koivun kukinta alkoi tänä keväänä hieman tavanomaista myöhemmin. Siitepölyä on kuitenkin kulkeutunut Suomeen runsaitakin määriä Venäjältä, Baltiasta ja Etelä-Ruotsista.

Suomessa odotetaan keskimääräistä heikompaa koivun kukintaa, mutta hetkellisesti ilmassa saattaa olla koivun siitepölyä runsaasti.

– Kevät junnasi pitkään paikallaan ja yhtäkkiä tuli valtavan lämmintä. Koivut aloittivat kukinnan yhtä aikaa. Tämä voi olla melko pian ohi, koska kukinta on Suomessa heikko, arvioi yliopistotutkija Annika Saarto Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Lue seuraavaksi