Ranuan eläinpuistoon syntyi ahmanpentuja

Eläinpuistoon syntyi helmikuussa kaksi ahmanpentua, jotka emo on viimein päästänyt ulkoilemaan toukokuiseen kevätaurinkoon. Leikkisiä karvapalloja, kuvailee intendentti Mari Heikkilä eläinpuiston uusia asukkaita. Pennuille etsitään nimiä kilpailulla.

luonto
Ahmaemo ja pentu
Ahmaemo ja pentu.Ranua Zoo

Ranuan eläinpuiston ahmapariskunta Batsi ja Rasputin sai edellisen kerran perheenlisäystä keväällä 2014. Sitä ennen ahmavauvoja syntyi Ranualla toiselle ahmapariskunnalle vuonna 2003.

Luonnossa ahmat synnyttävät kaivamaansa lumiluolaan. Ranuan 10-vuotiaalla ahmaemo Batsilla oli valittavanaan useita tekopesiä, joista se valitsi valvontakameralla varustetun luolan. Ahmaperheen elämää on siis voitu seurata alusta pitäen kameran välityksellä.

Toukokuun alusta lähtien emo on antanut pentujen ulkoilla.

– Välillä Batsi komentaa pennut sisälle tai nostaa suoraan niskavilloista, eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä kertoo.

Ahma luetaan uhanalaisiin elämiin ja niitä on Suomessa kaikkiaan 230 – 250 yksilöä. Helmikuiset pennut kantavat myös villejä geenejä, koska niiden isän Rasputinin emä oli alkujaan luonnon kannasta Murmanskin seudulta, mistä se vietiin Moskovan eläintarhaan. Batsin ja Rasputinin edelliset, vuonna 2014 syntyneet jälkeläiset ovat nyt eläintarhoissa Kanadassa ja Ruotsissa.

Pennut ovat uros ja naaras. Niille voi antaa nimiehdotuksia Ranaun eläintarhan nettisivuilla ensi viikosta alkaen.