Ex-kirkkoherra kaatuneista salakuuntelusyytteistä: "Helvetillinen kujanjuoksu"

Rauman entinen kirkkoherra Seppo Sattilainen sanoo olevansa helpottunut, kun käräjäoikeus totesi hänet syyttömäksi alaistensa ja seurakunnan vieraiden salakuunteluun. Sattilainen on vaihtanut työpaikkaa Raumalta Poriin mutta hakee takaisin töihin Rauman seurakuntaan.

Kotimaa
Pyhän ristin kirkko Raumalla sisältä
Tuuli Liekari / Yle

Rauman seurakunnan entinen kirkkoherra Seppo Sattilainen on vapautettu salakuuntelua koskevista syytteistä. Satakunnan käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina.

– Olen ollut tulituksen kohteena. Vastapuolelta on koko ajan tullut syytteitä, joista yhtäkään ei ole pystytty osoittamaan oikeaksi. Jos kirkonmies voi sanoa, tämä on ollut helvetillinen kujanjuoksu, Sattilainen kuvailee tunteitaan.

Käräjäoikeus totesi, että Sattilainen ei ole syyllistynyt salakuunteluun. Sen sijaan Rauman seurakunnan erotettu talousjohtaja sai tuomion salakuuntelusta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Raumalta Poriin

Sattilainen on vaihtanut työpaikkaa kohun aikana Poriin Teljän seurakuntaan. Taustalla ovat olleet Rauman seurakunnan vakavat ilmapiiriongelmat, joita on selvitetty myös piispa Kaarlo Kallialan kanssa. Nyt Sattilainen haluaa takaisin Raumalle.

Nämä syytökset vain ovat olleet niin rankkoja, että minun oli tehtävä henkilökohtainen ratkaisu.

Ex-kirkkoherra Seppo Sattilainen

– Asun edelleen Raumalla. Porin Teljän kunniaksi on sanottava, että se on fiksu työpaikka ja työtoverit ovat fiksuja. Mutta työmatka on pitkä, Sattilainen sanoo.

Entinen kirkkoherra muistuttaa palvelleensa Rauman seurakuntaa lähes 30 vuoden ajan.

– Olen ollut 23 vuotta Rauman seurakunnan kappalaisena ja viisi vuotta kirkkoherrana ja palvellut nuhteettomasti. Nämä syytökset vain ovat olleet niin rankkoja, että minun oli tehtävä henkilökohtainen ratkaisu, Sattilainen sanoo.

Sattilainen arvioi, että Rauman seurakunnassa mielipiteet viime vuosien tapahtumista ovat edelleen jakautuneita. Hän arvioi, että oikeuden päätös saattoi selventää näkemyksiä.