Skotlannin vaalitulos vahvisti Britannian hajoamisuhkaa

Skotlannin kansallispuolue sai murskavoiton maan alueparlamentin vaaleissa.  Puolue on luvannut uuden kansanäänestyksen maan itsenäistymisestä, jos Britannia päättää erota Euroopan unionista kesäkuun kansanäänestyksessä. Britanniassa äänestettiin myös paikallisvaaleissa, eikä tulos hälvennä EU-eron riskiä kesäkuussa.

Ulkomaat
Hymyilevä Sturgeon taputtaa käsiään puoluetoverien ympäröimänä.
Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon iloitsi, kun ääntenlaskenta näytti puolueelle historiallista kolmatta voittoa. Robert Perry / EPA

Skotlannin kansallispuolue SNP on ottanut historiallisen kolmannen peräkkäisen voiton maan alueparlamentin vaaleissa. Vasemmistolainen puolue lupaa satsata koulutuksen ja terveydenhoidon kohentamiseen. Se tähyilee vahvasti Pohjoismaiden suuntaan yhteiskuntamallissaan.

Suurin vaalikysymys oli kuitenkin maan itsenäistyminen. SNP:n puheenjohtajan Nicola Sturgeonin mielestä Skotlannilla on oikeus järjestää uusi kansanäänestys itsenäistymisestä jos Britannia päättää erota Euroopan unionista kansanäänestyksessä juhannuksen aatonaattona. Skotlannissa kannatetaan EU-jäsenyyttä selvästi muuta Britanniaa vahvemmin, joten eropäätös olisi SNP:n mukaan skottien tahdon vastainen.

Puolue on nyt hyvissä asemissa uuden itsenäistymisäänestyksen läpiviemiseksi, vaikka se ei edellisvaalien tapaan saanut omaa enemmistöä parlamenttiin. Puolue jäi enemmistöstä vain kahden edustajan päähän. Se voi muodostaa vahvan vähemmistöhallituksen tai luoda koalition itsenäisyysmielisten vihreiden kanssa.

Konservatiivit ohittivat työväenpuolueen

SNP:n voitto oli odotettu. Suurin yllätys vaaleissa oli konservatiivien nouseminen Skotlannin toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Konservatiivit ovat ilmaisseet selkeästi, että uutta kansanäänestystä itsenäistymisestä ei pidä järjestää tämän parlamentin aikana.

He saivat taakseen niitä, jotka halusivat Skotlannin pysyvän Iso-Britannian osana vuoden 2014 kansanäänestyksessä. Heitä oli tuolloin itsenäisyysmielisyyden noususta huolimatta skottien niukka enemmistö. Puolueen menestyksen taustalla on myös karismaattinen uusi johtaja Ruth Davidson.

Itsenäistymiskysymys on osasyy työväenpuolueen surkeaan vaalitukseen Skotlannissa. Skotlannin politiikkaa vuosikymmeniä dominoinut puolue tippui kolmannelle sijalle. Labourin kannattajat ovat rankaisseet Kezia Dugdalen luotsaamaa puoluetta siitä, että se on asettunut itsenäistymistä vastaan.

Britannian EU-eron uhka ei hälvennyt paikallisvaaleissa

Britanniassa äänestettiin eilen myös Lontoon pormestarinvaaleissa, Englannin kunnallisvaaleissa, sekä Walesin ja Pohjois-Irlannin itsehallintoelinten eli edustajakokousten vaaleissa.

Kunnallisvaalit eivät tuoneet dramaattisia muutoksia Englannissa, mutta tulos ei myöskään pienennä mahdollisuutta, että Britannia eroaa EU:sta. Kokonaisäänimäärää katsottaessa Britannian EU-eroa ajava itsenäisyyspuolue UKIP vahvisti asemiaan hieman ja sai uusia edustajia kuntiin.

Työväenpuolue menetti yhden kunnanvaltuuston Englannissa ja kokonaiskannatuskin laski hieman. Puolueen laimea suoio ei tuo lisätoivoa maan EU-jäsenyyden kannattajille kesäkuun kansanäänestyksen alla. Britannian toinen pääpuolue on konservatiiveja selkeästi EU-myönteisempi.

Historiallisesti katsoen uuden johtajan luotsaaman oppositiopuolueen pitäisi saada paljon vahvempi tulos tässä vaiheessa hallituskautta. Työväenpuolue ei kuitenkaan kokenut sellaista rökäletappiota, jota uuden kovan linjan vasemmistolaispuheenjohtajan Jeremy Corbynin vastustajat odottivat. Puheenjohtajan syrjättämisestä haaveilevat puoluetoverit eivät saaneet uusia aseita häntä vastaan.

Lontoon pormestariksi noussee työväenpuolueen Khan

Työväenpuolue säilyi suurimpana puolueena Walesiin edustajakokouksen vaaleissa, mutta toiseksi tullut autonomian lisäämistä ajava kansallismielinen Plaid Cumry nappasi yhden lisäpaikan. Itsenäisyyspuolue UKIP sai itsehallintoelimeen edustajia ensimmäistä kertaa. Pohjois-Irlannin itsehallintoelimen ääniä lasketaan parhaillaan.

Lontoon pormestarinvaali on valopilkku niin työväenpuolueen kuin EU-jäsenyyden kannattajille. Tulos on varma vasta perjantai-iltana, mutta olisi suuri yllätys, jollei uusi pormestari olisi työväenpuolueen Sadiq Khan. Hän korvaisi tehtävässä EU-erokampajan johtohahmon konservatiivien Boris Johnsonin. Khan aikoo konservatiivisesta vastaehdokkaastaan Zac Goldsmithistä poiketen äänestää Britannian EU-jäsenyyden puolesta.

Lontoo on kuitenkin tätä nykyä lähes oma kaupunkivaltionsa, jonka äänestulokset eivät kerro paljoakaan muun Britannian mielialasta. Markkinamyönteinen Khan on tehnyt pesäeroa työväenpuolueen johtajaan Jeremy Corbyniin, joten hänen valintaansa ei voi katsoa tueksi puolueen puheenjohtajan linjalle.