Parvekesauhuttelun kielto myöhentyy – tupakkalain voimaantulo venyy kesään

Uuden tupakkalain piti tulla voimaan 20. toukokuuta. Eduskunta saa lain käsistään aikaisintaan kesäkuun puolivälissä.

politiikka
Tupakointia parvekkeella.
Yle

Lukuisia tupakointirajoituksia sisältävän uuden tupakkalain voimaantulo myöhentyy aiemmin luvatusta vähintään noin kuukauden. Lain piti alun perin tulla voimaan 20. toukokuuta, mutta lakiesityksen käsittely eduskunnassa on vielä niin kesken, että voimaantulo siirtyy vähintään lähelle juhannusta.

Voimaantulopäivää ei ole vielä määrätty. Eduskunnan on määrä saada lakipaketti käsistään kesäkuun puoliväliin mennessä.

Lakiesitys sisältää lukuisia uusia rajoituksia muun muassa parveketupakointiin, autossa tupakointiin, savukkeiden tuontiin itärajan takaa, sähkösavukkeisiin ja kapselisavukkeisiin.

Lain voimaantultua taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja muille ulkoalueille, kuten terasseille. Jatkossa autossa ei saa tupakoida, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Tupakan matkustajatuonti Venäjältä vaikeutuu, kun tupakkaa saa tuoda vasta vuorokauden Venäjällä oleskelun jälkeen.

Savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kielletään tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Makuvaihtoehtoja tarjonneet kapselisavukkeet eli ns. napsutupakat kielletään. Sähkösavukkeille säädetään sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteillekin.