Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualalle merkittävä geenitutkijan palkinto vasta toisena eurooppalaisena

Amerikan geeni- ja soluterapiayhdistys on myöntänyt alan merkittävimmän palkinnon kuopiolaiselle akatemiaprofessorille. Ylä-Herttuala on tutkinut geeniterapiaa muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä pahalaatuisten kasvainten hoidossa. Palkinto myönnettiin perjantaina Yhdysvalloissa.

tiede
Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala
Akatemiaprofessori Seppo Ylä-HerttualaYle

Kuopiolainen geeniterapiatutkija, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala on saanut merkittävän tutkijapalkinnon Yhdysvalloissa.

Amerikan geeni- ja soluterapiayhdistys myönsi alansa merkittävimmän Outstanding Achievement Award -nimisen palkinnon Ylä-Herttualalle pitkäjänteisestä työstä geenihoitojen kehittämiseksi. Ylä-Herttuala on vasta toinen eurooppalaistutkija, joka on saanut kyseisen tunnustuksen.

Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutissa tutkimusryhmineen työskentelevä Ylä-Herttuala on tutkinut geeniterapiaa muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja pahalaatuisten kasvainten hoidossa. Palkintoperusteissa mainitaan myös professorin saavutukset uuden sukupolven geenikuljettimien suunnittelussa ja geenilääkkeiden valmistusmenetelmien kehittämisessä.

Ylä-Herttualan johdolla on suoritettu toistaiseksi kahdeksan kliinistä geenihoitokoetta, joihin on osallistunut potilaita sekä Suomesta että muualta Euroopasta. Palkinto myönnettiin perjantaina Washington DC:ssä Yhdysvalloissa.