1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustaja Pertti Salolainen: Suomalaiset arvostavat luontoa – puheissaan, mutta eivät teoissaan

Kuvitelma siitä, että Suomessa on paljon upeaa metsää on täysin väärä, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen. Hän on erityisen huolissaan Suomen soista. Intohimoinen luontokuvaaja moittii myös päättäjiä luonnonsuojeluhenkisyyden puutteesta.

Kotimaan uutiset
Pitkospuut suolla.
Sini Salmirinne / Yle

Suomalaiset arvostavat ympärillään olevaa luontoa puheissaan, mutta eivät käytännön teoissa, sanoo Kainuussa parhaillaan vieraileva kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen.

– Kuvaavaa on, että Etelä-Suomen vanhoista metsistä on suojeltu alle kaksi prosenttia. Kuvitelma siitä, että Suomessa on paljon upeaa metsää on täysin väärä – sitä ei ole. Meillä on talousmetsää, joka on pahasti runneltu ja hakattu, mutta sitä vanhaa, hienoa metsää on erittäin vähän.

Salolainen sanoo olevansa huolestunut etenkin Suomen soista, joita tuhotaan vauhdilla. Se on kallista, Salolainen painottaa.

Pitää huomata myös se, että matkailuelinkeino hyötyy valtavasti näistä kuvauskohteista.

Pertti Salolainen

– Se on kansantaloudellisesti ja taloudellisesti kallista, koska ei pidä katsoa vain turpeen hintaa, vaan mitä vaurioita aiheutetaan luonnolle. Virheitä on tehty ja tehdään edelleen. Meidän pitäisi tajuta, mitä on jo tuhottu ja mitä pitää suojella, jotta edes viimeiset hienot asiat voidaan säilyttää.

Salolaisen mielestä poliittista valtaapitävillä ei ole riittävästi luonnonsuojeluhenkisyyttä.

– Se on hyvin valitettavaa. Eduskunnassa ei ole otettu riittävästi huomioon luonnonsuojelun tarpeita eikä ole omassa puolueessanikaan. Viimeisin virhe tehtiin, kun 40 miljoonaa euroa napattiin pois Metso- ja soidensuojeluohjelmasta. Tämä ei saa toistua.

Intohimoinen luontokuvaaja jakaa kokemuksiaan

Salolainen on harrastanut luontovalokuvausta jo kymmeniä vuosia ja kiertänyt otosten perässä ympäri maailmaa. Viikonvaihteen hän vietti kuvauskojussa itärajan tuntumassa tarkoituksenaan ikuistaa muun muassa suurpetoja ja teeriä.

– Olen täällä kuvaamassa nyt neljättä kertaa, joten alue on tuttu. Tämä on erittäin hieno paikka. Toivon, että täällä ymmärretään ja arvostetaan sitä, mitä tällä alueella on. Pitää huomata myös se, että matkailuelinkeino hyötyy valtavasti näistä kuvauskohteista.

Kansanedustaja Pertti Salolainen metsässä.
Kansanedustaja Pertti Salolainen on päätähtenä maanantaina Suomussalmella järjestettävässä koko perheen luontoillassa.Tiia Korhonen / Yle

Salolainen on ollut pitkään mukana Maailman luonnonsäätiö WWF:n toiminnassa. Maanantaina Salolainen esittelee kotimaassa ja maailmalla ottamiaan valokuvia koko perheen luontoillassa Suomussalmella. Hän sanoo, että luontokokemukset maailmalta ovat olleet järkyttäviä, mutta myös hienoja.

– Järkyttäviä siinä mielessä, että maapalloa kokonaisuudessaan ollaan tuhoamassa ja myrkyttämässä niin hirvittävää vauhtia, että oikein pelottaa. Ihmiskunta on huonolla tiellä.

Meidän pitäisi tajuta, mitä on jo tuhottu ja mitä pitää suojella, jotta edes viimeiset hienot asiat voidaan säilyttää.

Pertti Salolainen

– On siellä ollut myös hienoja elämyksiä paikallisissa luonnonsuojelun kehdoissa kuten esimerkiksi Brasilian Pantanalissa, missä olen ollut kuvaamassa jaguaareja, kaimaaneja, papukaijoja, käärmeitä ja perhoskeskittymiä, aivan mahtavia juttuja, Salolainen lisää.

Monet kuvausmatkat ovat olleet vertaansa vailla. Salolaisen mukaan on kuitenkin vaikea sanoa, löytyvätkö suurimmat elämykset kotimaasta vai ulkomailta.

– Olin Lassi Rautiaisen kanssa ensimmäisellä kuvausmatkalla, kun aamulla joskus viiden aikaan aurinko nousi ja karhu tuli siihen eteemme. Aurinko paistoi sieltä karhun takaa, joten se piirsi kultaisen ääriviivan karhun ympärille. Minulla on siitä niin hienoja kuvia, että sanoisin, että se oli niitä upeita elämyksiä, mitä minulla on Suomen luonnosta.

– Totta kai se, kun Brasiliassa Pantanalissa jaguaari ui kymmenen metrin päästä ohi virrassa pyydystääkseen kapybaran rannan toiselta puolelta, niin kyllä nekin ovat aika upeita juttuja, Salolainen muistelee hymyillen.

Lue seuraavaksi