1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Tornion eskarit pistävät tanssiksi kesken hoitopäivän

Tornion päiväkoti- ja eskarilaisten kevät on mennyt jammaillessa eri tanssilajien tahdissa. Jokivarren alueen lapset ovat tanssinopettajan opastuksella saaneet maistiaisia muun muassa showtanssista, kansantanssista ja baletista.

varhaiskasvatus
Tornion koululaisia.
Karoliina Haapakoski / Yle

Torniolaislapsilla on ollut kevään aikana mahdollisuus päästä tanssimaan kesken päiväkoti- ja eskaripäivän.

Lapsille on opetettu Oulun ammattikorkeakoulussa kehitetyllä Kiddjam-menetelmällä eri laji- ja tanssitekniikoita, luovaa liikkumista unohtamatta.

– Minun lempparijuttu on, kun kierretään ja Heidi sanoo tuut tuut ja me sitten kaadutaan niin kuin nukkumaan. Sitten me liikutaan kiemuraista reittiä, Seminaarin koululla esikoulua käyvä Eveliina Morottaja kertoo Junayö-tanssista.

Ei liian tiukkapipoista tanssia

Lapset oppivat tanssiaskeleiden ja itsensä ilmaisun lisäksi myös tärkeitä, varhaiskasvatussuunnitelmassakin olevia, valmiuksia ja taitoja.

– Näen tietenkin motoriset taidot, jotka pääsevät kehittymään myös niillä, jotka eivät ehkä ole motorisesti niin lahjakkaita, tanssinopettaja Heidi Ranta sanoo.

– Sitten on myös sosiaalinen aspekti. Ollaan koko porukka kasassa, tehdään yhdessä ja harjoitellaan ryhmässä toimimisen sääntöjä, Ranta jatkaa.

Ranta tähdentää ajatuksena kuitenkin olevan, että asiaa ei lähestytä liian tiukkapipoisesti, vaan lapset pääsevät nauttimaan tanssin ilosta ja riemusta.

Eskariopettajista tanssituntien pitäjiä

Torniolaiset lapset pääsevät tulevaisuudessakin jammailemaan tanssien parissa, sillä henkilökuntaa on koulutettu tuntien pitäjäksi. Lasten tanssituntien seuraaminen on ollut myös henkilöstölle antoisaa ja opettavaista.

– Sieltä on saanut tosi mukavasti vinkkejä ryhmänhallintatilanteisiin ja yksilötasolla seurata lapsen motorista kehittymistä, esikouluopettaja Minna Alaviuhkola kertoo.

– Saamme itse myös koulutuksen, niin se antaa varmuuden vetää ja uskoa siihen, mitä tästä voi saada aikaiseksi. Miksei se onnistuisi itselläkin vetää, ehdottomasti, Alaviuhkola toteaa.

Lue seuraavaksi