1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Sonera poisti puhelinkaupan "vain suomalaisille" -linjauksen verkkosivuiltaan

Sonera sanoi aiemmin verkkosivuillaan, että vain suomalaiset asiakkaat voivat ostaa yhtiöltä puhelimen osamaksulla. Nyt Suomen kansalaisuutta ei enää edellytetä.

Kuva: Essi Peijariniemi / Yle

Suomen toiseksi suurin teleoperaattori Sonera on poistanut verkkosivuiltaan linjauksen, jonka mukaan vain suomalaiset asiakkaat voivat ostaa puhelimen tai tabletin osamaksulla.

Nykyisin Sonera edellyttää verkkosivuillaan, että asiakkaalla tulee olla suomalainen henkilötunnus. Sen sijaan Suomen kansalaisuutta ei enää edellytetä. Vielä helmikuussa Suomen kansalaisuus oli listattu ehtona puhelimen ostamiselle osamaksulla.

Muutoksesta kertoi ensimmäisenä Yle News.

Aiempi rajoitus tuli ilmi, kun Helsingissä asuva Ylen brittiläinen toimittaja Sam Kingsley ei pystynyt ostamaan puhelinta kahden vuoden maksusopimuksella Soneran liikkeestä helmikuussa.

Helmikuussa (vasen kuva) Sonera sanoi verkkosivuillaan, että asiakkaan pitää olla suomalainen, jotta hän voi ostaa mobiililaitteita osamaksulla. Toukokuussa Soneran verkkosivuilla vaadittiin Suomen kansalaisuuden sijaan suomalainen henkilötunnus. Kuva: Yle

Hänen mukaansa liikkeessä oli sanottu, ettei puhelinta voi ostaa osamaksulla ilman Suomen passia tai suomalaista henkilöllisyystodistusta, jossa on sekä valokuva että henkilötunnus.

Kingsley kertoo voineensa ostaa Soneran kilpailijalta puhelimen maksusopimuksella ilman mitään ongelmia.

Sonera: Tarkoituksemme ei ole syrjiä

Kun Yle kysyi asiasta Soneralta, yhtiöstä vakuutettiin, että sen tuotteet ovat tarjolla myös ei-suomalaisille asiakkaille, vastoin Soneran verkkosivujen silloista sanamuotoa ja myyntihenkilökunnan väitettyä toimintaa.

Soneralta sanottiin osamaksulla ostamisen onnistuvan, mikäli asiakas on ollut Suomessa vähintään vuoden ja hänellä on suomalainen henkilötunnus.

– Kela-kortti hyväksytään henkilöllisyystodistukseksi yhdessä ulkomaisen passin kanssa, TeliaSonera Finlandin lakimies Heidi Kunnari sanoo Ylelle.

– Tarkoituksemme ei ole syrjiä, Kunnari lisää.

Asian tultua ilmi Sonera muutti verkkosivujensa tekstiä niin, että osamaksulla maksavilta asiakkailta ei enää vaadita Suomen kansalaisuutta vaan suomalainen henkilötunnus.