Liian moni tavara päätyy polttouuniin – "Tuotteiden suunnittelussa pitäisi huomioida kierrättäminen"

Asiantuntijan mukaan kulutustuotteiden suunnittelussa olisi syytä ottaa huomioon kierrätys. Myös valtio voisi kannustaa kierrätykseen esimerkiksi vähentämällä arvonlisäveroa kierrätystuotteista, sanoo Sitran johtaja Mari Pantsar.

Kotimaa
Roskia luonnossa.
Kiertotalouden yksi päämäärä on saada käytetyt huonekalut uudelleen käyttöön sen sijaan, että niillä kalustettaisiin luontoa.Petri Lassheikki / Yle

Kiertotalous kiinnostaa yhä useampia yrityksiä. Esimerkiksi huonekaluja kerätään mielellään takaisin liikkeisiin uudelleen myytäviksi.

Kulutustavaroiden käyttöajan maksimoiminen ja jätteiden minimointi on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtajan Mari Pantsarin tulevaisuuden liiketoimintaa.

– Asiakkaiden tietoisuus kasvaa koko ajan. Usein sanotaan, että kuluttajista tulee kuninkaita. Eli asiakkaat pystyvät omilla ratkaisuillaan päättämään sen, mitä teollisuuden kannattaa tuottaa ja millä tavalla. Kyllä meistä ihmisistä tulee koko ajan enemmän ja enemmän ympäristötietoisia, resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -aluetta Sitrassa johtava Pantsar sanoo.

Pantsarin mukaan Suomen suunta on oikea kiertotaloutta ajatellen, mutta kehitettävääkin löytyy.

– Tietoisuuden kasvattaminen on tärkeää. Pitäisi myös luoda hallinnollisia kannustimia, joilla ihmiset saadaan toimimaan vastuullisemmin ja yritykset tekemään pidempi-ikäisiä tuotteita nykyisen kertakäyttökulttuurin sijaan.

Pantsarin mielestä esimerkiksi arvonlisäveroa voitaisiin laskea kierrätetyistä materiaaleista valmistetuista tuotteista.

Kuvassa johtaja Mari Pantsar Sitrasta
Mari Pantsarin mukaan hallitus voisi palkita ihmisiä kierrätyksestä esimerkiksi pienentämällä arvonlisäveroa.Juho Liukkonen / Yle

Hän sanoo, että jo tuotteiden suunnittelussa tulisi ottaa kierrättäminen huomioon.

– Meidän pitäisi lähtökohtaisesti valmistaa ja suunnitella tuotteet niin, että ne olisivat kierrätettävissä. Tänä päivänä moni on tehty siten, että on ehkä jopa ainoa vaihtoehto, että ne poltetaan. Jos ne jo lähtökohtaisesti suunniteltaisiin siten, että arvokkaat osat saadaan helposti talteen ja helposti käytettyä uusiin tuotteisiin, niin sillä päästäisiin hyvin pitkälle, Pantsar toteaa.

Tarvittaisiin useampi maapallo

Joka vuosi maailman luonnonvarat käytetään aikaisemmin loppuun. Suomi onkin etunenässä myös tuhlailupuolella.

Maailman luonnonsuojeluliiton mukaan suomalaiset kuluttivat oman osansa tämän vuoden luonnonvaroista loppuun kolme viikkoa sitten. Viime vuonna koko maailman luonnonvarat oli käytetty vuositasolla elokuussa.

Pantsarin mukaan tämänhetkinen kulutus on sitä luokkaa, että tarvitsisimme 1,5 maapallon luonnonvarat kattamaan kulutuksen.

Ja kulutuksen kasvu on nopeaa. Ulkoministeriön mukaan vuonna 2050 tarvitaan vähintään neljän maapallon verran luonnonvaroja, jos ihmisen elintaso nousee ja väestönkasvu jatkuu kuten nykyisin.

Täältä voit testata, minkälainen kuluttaja itse olet!