Nyt se on varmaa: Euroviisujen lippupolitiikkaa höllennetään

Saamenlipun ja Walesin lipun tuominen Euroviisujen laulukilpailuihin Tukholmaan on päätetty sallia, Euroviisujen Facebook-sivuilla tiedotetaan. Lippupolitiikkaa on päätetty höllentää muutenkin.

Sápmi
Agnete Johnsen
Kenneth Haetta

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Euroviisujen laulukilpailujen lippupolitiikkaa höllennetään.

– Pohdinnan ja rakentavien keskustelujen jälkeen useiden osallistujamaiden delegaatioiden kanssa Euroviisujen järjestäjät ovat sopineet, että lippupolitiikkaa löysennetään. Osallistujien kansalliset, alueelliset ja paikalliset liput sallitaan, mukaan lukien Walesin lippu (sillä yksi Iso-Britannian laulajista on Walesista) ja saamenlippu (sillä Norjan laulaja on alunperin saamelaista alkuperää), EBU:n Twitter-tilillä ja Eurovision Song Contestin Facebook-sivuilla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi sääntöjen mukaan sallittuja ovat YK:n jäsenmaiden liput, EU-lippu sekä seksuaalivähemmistöjen käyttämä sateenkaarilippu.

Saamelaisvaikuttajat ovat moittineet lippupolitiikkaa

Keskustelu lipuista alkoi muun muassa siitä, että Norjan euroviisuedustaja Agnete Johnsen on saamelainen, mutta hänen kannattajansa eivät olisi sääntöjen voineet tuoda saamenlippuja Euroviisuihin Tukholmaan.

Saamelaisvaikuttajat Norjassa ja Ruotsissa ovat moittineet Euroviisujen lippupolitiikkaa kovasti.

Suvaitsevampaa lippupolitiikkaa

Euroviisujen Facebook-sivuilla kerrotaan, että Euroopan yleisradiounioni EBU ehdotti myös suvaitsevampaa lähestymistapaa muidenkin lippujen suhteen. Kiellettyjen lippujen listalla ovat muun muassa Palestiinan ja Isisin liput.

– Ehtona on kuitenkin, että yleisö kunnioittaa Euroviisujen laulukilpailujen ei-poliittista luonnetta eikä kukaan tahallaan yritä peittää kameroita. Euroviisujen laulukilpailuja hallinnoiva elin eli referenssiryhmä on hyväksynyt tämän ehdotuksen, Euroviisujen laulukilpailujen Facebook-sivuilla kerrotaan.

Euroviisujen finaali käydään toukokuun 14. päivä Tukholmassa, Ruotsissa.