1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perheet

Rose Raitio on ollut sijaisäiti 15 lapselle – ”Rajoja ja rakkautta on perheemme metodi”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antaa 29 äidille Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Yksi kunniamerkin saajista on Rose Raitio, joka on ollut äiti kaikkiaan 15 sijais- ja adoptiolapselle.

perheet
Rose Raitio
Johanna Ventus / Yle

Paraislaisesta Rose Raitiosta tuli äiti vuonna 1988. Silloin hän adoptoi miehensä kanssa 10 päivän ikäisen tytön.

Sen jälkeen lapsia on tullut perheeseen monta lisää. Kaikkiaan Raitio on ollut äiti yhteensä 15 sijais- ja adoptiolapselle. Kotona asuu edelleen viisi lasta.

– Vilinää ja vilskettä riittää, mutta se on mukavaa, Raitio sanoo.

Sunnuntaina Raitio matkaa Helsinkiin vastaanottamaan tasavallan presidentin ojentaman tunnustuksen merkittävästä työstä kasvattajana. Äitienpäivää oman perheen kesken on vietetty jo ennakkoon, mökillä Nauvossa Helatorstaina.

Virheet pyydetään lapsilta anteeksi

Rose Raition perheeseen on muuttanut sekä hyvin nuoria että jo vähän vanhempia lapsia. Uusimmat perheenjäsenet ovat olleet tullessaan jo vanhempia.

– Meillä oli sellainen vaihe, että kotona ei asunut enää yhtään lapsia. Satuimme kuulemaan, että sijaisperheistä on kova pula. Mietimme mieheni kanssa, että voisimme vielä ottaa sijaislapsia, mutta olimme jo sen verran vanhoja. Siksi olimme valmiita ottamaan vähän vanhempia lapsia,Raitio kertoo.

Valokuvat
Johanna Ventus / Yle

Raitio kannustaa muitakin ottamaan perheeseen jo vanhempia lapsia. Vanhemmilla lapsilla voi olla enemmän ongelmia kuin nuorilla, mutta sitä ei pidä pelätä.

– Meille tuli 14-vuotias tyttö, jonka sanottiin olevan yhden esikaupungin kauhulapsi. Silti hän on aivan ihana tyttö, Raitio sanoo.

Mikä on syynä tasavallan presidentin myöntämälle kunnianosoitukselle?

– Emme me mitään ihmeellisiä ole vanhempina olleet. Rajoja ja rakkautta on perheemme metodi. Mitä pahempi tausta lapsella on, sitä jyrkemmät rajat pitää olla. Mutta rakkautta tulee tilalle, Raitio kertoo.

Erään tärkeän asian Raitio mainitsee.

– Totta kai mekin teemme paljon virheitä. Ne kuitenkin pyydetään lapsilta anteeksi.

Lue seuraavaksi