Hyppää sisältöön

Yle Pohjois-Koreassa: Aleruokaa ja sirkushuveja kansalle, salamyhkäinen puoluekokous eliitille

Kaapelitehtaan työläinen kertoo, että kaupoissa myydään ruokaa alennusmyynnissä. Jos joukkoharjoituksista voi jotain päätellä, niin pakollisia sirkushuveja Pjongjangissa tarjoillaan viikonloppuna, kertoo Pohjois-Koreaan päässyt Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen. Toimittajat pidetään kuitenkin kaukana puoluekokouksesta, joka on ensimmäinen yli 35 vuoteen.

Kim Jong-un
Puoluekokouksen edustajat kuuntelivat kulttuuritalon salissa muun muassa Kim Jong-unin puheen, mutta toimittajia ei päästetty turhan lähelle rakennusta.

PJONGJANG Pohjoiskorealaiset saivat odottaa uutisia puoluekokouksesta myöhään perjantai-iltaan, jolloin johtaja Kim Jong-unia näytettiin televisiossa. Puheessaan Kim Jong-un mainosti, että Pohjois-Korean tammikuun ydinkokeella ja helmikuun ohjuskokeella on saavutettu "ennennäkemättömiä tuloksia".

Kimin ulostulo ei sisältänyt uusia poliittisia avauksia. Joko ne tulevat myöhemmin tai niitä ei tule. Pohjois-Koreassa kaikki tapahtuu mahdollisimman salamyhkäisesti ja ilman ennakkotiedottamista.

Vaikka Pohjois-Korea on varta vasten kutsunut paikalle noin 130 ulkomaalaista toimittajaa, meidät pidetään puoluekokouksen suhteen täydellisessä uutispimennossa.

Johtajallekin elämänsä ensimmäinen puoluekokous

Korean työväenpuolueen kokouspaikka oli virallisesti salaisuus viime hetkeen asti. Vasta matkalla toimittajien minibussisaattueessa selviää, että määränpäänä on Huhtikuun 25. päivän kulttuuritalo Moranbongin kaupunginosassa. Tyypillisen mahtipontinen rakennus on saanut nimensä armeijan perustamisen vuosipäivästä.

Huhtikuun 25. päivän kulttuuritalo, jossa Pohjois-Korean puoluekokous pidetään. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Matkalla näkyy ihmisiä sekä arkivaatteissa että juhlapuvuissa, sateesta huolimatta. Kokousperjantain kerrotaan kuitenkin olevan tavallinen työpäivä.

Korean työväenpuolueen puoluekokous on ensimmäinen sitten vuoden 1980. Puoli kansaa ei siis ole elinaikanaan nähnyt puolue-eliitin kokousta – ei edes nykyinen johtaja itse, noin 33-vuotias Kim Jong-un.

Pohjois-Koreasta tihkuneiden tietojen perusteella puoluekokousedustajien valinnassa oli ainakin kaksi kierrosta. Maakunnissa tehtyjen valintojen jälkeen Pjongjangissa raakattiin vielä osa. Edustajia on tuhansia, mutta sen tarkempaa lukua meille ei kerrota.

Oppaamme sanovat, etteivät he tiedä asiasta mitään. Uutistoimisto AP kertoo luvuksi 3 400.

Jäsenmäärä voi olla mitä tahansa

Pohjois-Koreassa kun ollaan, jopa perusasioiden selvittäminen on äärimmäisen hankalaa. Kuinka monta jäsentä Korean työväenpuolueessa on?

– En tiedä, ehkä puolet kansasta, vastaa minua valvova ulkoministeriön virkamies.

Ihmettelen, miten se on mahdollista, koska jäsenyyttä pidetään erityisenä palkintona. Länsimaiset lähteet puhuvat vain muutamasta miljoonasta jäsenestä, kun koko kansaa on kuitenkin 24 miljoonaa.

– No ehkä sitten kolmannes, mies arvioi.

Kysyn, onko hän itse puolueen jäsen. Kuulemma on, hänet kutsuttiin jäseneksi ja sen jälkeen onkin sitten pitänyt työnteolla osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen.

Toinen valvojamme on nuorempi, eikä ole vielä puolueen jäsen.

– Jonain päivänä haluan kuitenkin olla, hän täsmentää.

Kunniasta ei toki kannata kieltäytyä, jos haluaa edetä urallaan.

Kaikki kunnia Kimien suvulle

Perillä puoluekokouspaikalla selviää, että emme pääse muutamaa sataa metriä lähemmäksi kulttuuritaloa.

Kulttuuritalon liepeillä kävelleet miehet eivät halunneet tulla kuvatuiksi. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Koska viranomaiset eivät kerro meille mitään, kysyn ohikulkijoitten mielipiteitä puoluekokouksesta.

– Mielestäni puoluekokous on mahtava kongressi, jonka korkein johtajamme Kim Jong-un on henkilökohtaisesti järjestänyt ja jota hän johtaa, sanoo autonkuljettajana työskentelevä Ri Yong Dal.

Pohjoiskorealaiset ovat julkisissa kommenteissaan tinkimättömästi johtajansa ja puolueensa takana. Minkäänlaisen muun henkilökohtaisen mielipiteen kertominen on äärimmäisen vaikeaa.

Syitä voi olla monia; väärä mielipide voi olla vapauden kannalta vaarallinen, ulkomaalaiseen kysyjään ei ehkä luoteta eikä haastattelua tulkkaava valtion virkamies ainakaan paranna luottamusta. Varminta on siis pysyä virallisessa totuudessa.

Onko ydinpelote jo tarpeeksi vahva?

Propagandajuliste kaapelitehdas 326:n seinällä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Länsimaissa on arveltu, että Kim Jong-unin tarkoituksena on vahvistaa otettaan vallasta nimittämällä suosikkejaan keskeisiin tehtäviin. Samalla hän voi ilmoittaa poliittisista uudistuksista.

Viime aikojen tiivis ydin- ja ohjuskokeiden sarja voi viitata siihen, että Pohjois-Korea ilmoittautuu aiempaa tomerammin ydinasevallaksi ja toteaa ydinpelotteensa olevan riittävän hyvä, jotta se voi jatkossa panostaa myös muihin asioihin.

Näin uskoo Kim Il-sungin yliopistossa fysiikkaa opiskeleva 20-vuotias Kim Yong Chol.

– Puolueen vuonna 2013 esittelemän linjan tärkein ajatus on välttää asevarustelua ja panostaa paljon enemmän ihmisten elämän parantamiseen, Kim sanoo.

Toiveista ja rahankäytöstä on vaikea puhua

Elintason parantaminen ei kuitenkaan Kimin mielestä merkitse vähittäistä siirtymistä markkinatalouteen, vaikka naapurimaa Kiina tarjoaa esimerkin tiukan yksipuoluejärjestelmän ja markkinatalousuudistusten risteytyksestä.

– Kuten entisistä sosialistisista maista voi päätellä, markkinatalous ei sovi Pohjois-Koreaan. Vain meidän juche-periaatteeseen (omavaraisuuteen) perustuva taloutemme voi turvata maamme, Kim uskoo.

Entä jos pohjoiskorealaiset tosiaan hiukan vaurastuisivat. Mitä rahalla hankittaisiin? Kysymys on useimmille liian hankala vastattavaksi. Lopulta irtoaa pari vastausta.

Ri Myong Chol haluaisi ostaa kirjoja sekä tavaroita armeijassa olevalle pojalleen. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

– Koska olen opiskelija, haluaisin ostaa opiskeluvälineitä, Kim sanoo.

– Haluan ostaa kirjoja, sanoo puolestaan keski-ikäinen rakennuspiirtäjä Ri Myong Chol.

– Poikani on armeijassa, joten isänä haluaisin ostaa jotain tavaraa, jotta hän olisi parempi sotilas puolustaakseen maatamme, Ri lisää.

Vastaukset ovat poliittisesti korrekteja. Kukaan ei tohtisi unelmoida ääneen vaikkapa ulkomaanmatkoista, jotka räjäyttäisivät Pohjois-Korean keinotodellisuudessa kasvaneiden tajunnan.

Kansansuosiota alennusruualla

Puoluekokouksen sijaan Pohjois-Korean ulkoministeriö haluaa näyttää toimittajille kaapelitehtaan numero 326. Siis kaapelitehtaan, historiallisena kokouspäivänä. Tarkoituksena on ilmeisesti pitää meidät kiireisinä harmittoman puuhastelun merkeissä.

Kaapelitehtaalla työskentelevä Kim Sok Nam on pakertanut ylitöissä, koska kaikkien on pitänyt uhrautua puoluekokouksen takia.

– Kukaan ei pakottanut meitä työskentelemään ylimääräistä, mutta teimme niin itse, hän vakuuttaa.

Kaapelitehtaan työntekijä Kim Sok Nam on ollut puoluekokouksen vuoksi ylitöissä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Lopulta hän paljastaa tiedonjyvän myös normaalielämästä.

– Kuulin äidiltäni eilen, että kaupat myyvät nyt niitä tavaroita, jotka tehtiin 70 päivän kampanjan aikana.

Ruokakaupat myyvät muun muassa munia ja juustoa hyvin edullisesti, paljon halvemmalla kuin ennen, Kim sanoo.

Halpaa riisiä ja sirkushuveja tulevana viikonloppuna, kertoo Pohjois-Korean poliittinen säätiedotus. Näin kannatusta on pidetty yllä myös ennen muinoin.