1. yle.fi
  2. Uutiset

Kenia ei aio enää vastaanottaa somalipakolaisia

Kenian hallitus pelkää, että terroriryhmä al-Shabaab värvää pakolaisleireillä uusia jäseniä. Monet leireillä asuvista somalialaisista ovat paenneet kotimaastaan juuri ääri-islamisteja.

Ulkomaat
Osa Dadaabin leiriä Kenian koillisosassa.
Osa Dadaabin leiriä Kenian koillisosassa kuvattuna 2011.Dai Kurokawa / EPA

Somaliasta tulevat pakolaiset eivät enää tule saamaan turvapaikkaa Keniassa. Kenian hallituksen edustaja kertoi perjantaina maan lopettavan somalipakolaisten vastaanottamisen turvallisuussyistä.

Kenian sisäministeriön tiedotteessa todetaan, että saapuvat pakolaiset eivät enää automaattisesti saa pakolaisstatusta ja että hallitus aikoo tehostaa jo Keniassa oleskelevien somalipakolaisten palauttamista.

– Viesti on selvä – suljemme leirit emmekä vastaanota enää pakolaisia maahan, sisäministeriön edustaja Mwenda Njoka kommentoi.

Keniassa sijaitsevissa maailman suurimmissa pakolaisleireissä asuu yli puoli miljoona somalipakolaista. Monet heistä ovat paenneet kotimaassaan vuosikymmeniä jatkunutta sisällissotaa.

Syynä al-Shabaabin pelko

Kenian hallitus uskoo, että al-Shabaab-terroriryhmän toimii pakolaisleireillä. Hallituksen mukaan ääri-islamistiset terroristit piileksivät pakolaisten joukossa ja värväävät heistä uusia jäseniä.

Somalian väliaikaishallintoa vastaan taisteleva islamistinen al-Shabaab on tehnyt useita terrori-iskuja Keniassa viime vuosina vastalauseena sille, että Kenia on lähettänyt joukkoja Somalian hallituksen tueksi.

Kenian historian tuhoisin terrori-isku oli al-Shabaabin tekemä Garissan yliopiston isku vuonna 2015. Iskussa kuoli 148 ihmistä.

Itsenäiset tarkkailijajärjestöt ja somalipakolaiset itse ovat kieltäneet hallituksen väitteet al-Shabaabin toiminnasta pakolaisleireillä. Monet pakolaisista ovat paenneet juuri ääri-islamisteja Somaliasta.

Kenia ja Somalia solmivat vuonna 2013 yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa sopimuksen pakolaisten vapaaehtoisesta palauttamisesta Somaliaan. Harvat ovat kuitenkaan lähteneet leireiltä.

Lue seuraavaksi