1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaiskeksinnöllä lapsikuolleisuutta vastaan Philadelphiassa

Suomessa lähes 80 vuotta jaettu äitiyspakkaus saa osakseen yhä enemmän kannatusta ja mielenkiintoa Yhdysvalloissa. Lääkärit ovat huolissaan yleistyvistä pikkuvauvojen kuolemantapauksista.

Vuoden 2011 äitiyspakkauksen laatikko. Kuva: Annika Söderblom / Kela

Philadelphialainen yliopistosairaala Temple University Hospital (siirryt toiseen palveluun)aikoo jakaa tästä kuusta alkaen kaikkiaan 3 000 äitiyspakkausta alueen lapsiperheille.

Pakkaukset sisältävät muun muassa vaatteita, vaippoja, opasvihkosia, peseytymisvälineitä sekä leluja. Tärkeimpänä pidetään kuitenkin itse pahvilaatikkoa. Tarkoituksena on rohkaista vanhempia nukuttamaan vauvojaan laatikoissa sen sijaan, että vauvat nukkuisivat vanhempien vieressä. Templen sairaalan lääkärit ovat huolissaan siitä, että vauvoilla on riski jäädä aikuisen alle ja tukehtua.

Äitiyspakkausta tarjotaan jokaiselle Templen sairaalassa synnyttäneelle naiselle. Pakkauksen ottajat sitoutuvat tutustumaan sairaalan tarjoamaan opetusmateriaaliin sekä jatkoseurantaan, jossa äitien ja vauvojen elämää seurataan vuoden ajan muun muassa kyselytutkimuksilla.

Templen sairaalan mukaan sen lapsiperheille suunnattu äitiyspakkauskampanja on tähän mennessä suurin projekti, joka on koskaan toteutettu Yhdysvaltain yliopistollisissa sairaaloissa.

Pohjois-Philadelphiassa lapsikuolleisuusaste on yksi suurimmista Yhdysvalloissa. Alueella on paljon köyhyyttä ja monet lapset syntyvät teiniraskauksien tuloksena, jolloin äideillä ei ole välttämättä tarpeeksi mahdollisuuksia huolehtia vastasyntyneestään.

Jo aiemmin Yhdysvalloissa ainakin Teksasissa, Bexarin piirikunnassa, paikalliset terveysviranomaiset ovat jakaneet äitiyspakkauksia. Alkuvuonna aloitetun kampanjan rahoittaja on kuitenkin paikallinen Rotary-klubi.  Bexarissakin äitiyspakkauksia kokeillaan siksi, että pikkuvauvojen kuolemantapaukset ovat yleistyneet.

Suomalaisperheille jo vuosikymmeniä tuttua äitiyspakkausta tai sen muunnelmaa on jaettu kaikkiaan jo muutamassa kymmenessä maassa.