1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkijat uskovat saavansa lisätietoa pienipäisyydestä kaksostutkimuksista

Kaksosten eroavuus oli yksi syy, jonka perusteella tutkijat alkoivat epäillä zika-viruksen ja mikrokefalian yhteyttä. Viiden kaksostapauksen tutkimusten uskotaan tuovan arvokasta lisätietoa.

Pienipäisenä zika-viruksen takia syntynyt brasilialaisvauva. Kuva: CCTV

Brasiliassa tutkijat uskovat saavansa arvokasta lisätietoa zika-viruksen aiheuttamasta pienipäisyydestä kaksossisaruksia tutkimalla, kertoo uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun).

Tiedemiehet tutkivat viittä kaksostapausta, joissa toinen lapsi on syntynyt terveenä, mutta toinen on saanut zika-viruksen aiheuttaman mikrokefalian eli pienipäisyyden ja mahdollisesti myös muita vakavia aivojen poikkeavuuksia.

Kaksosten eroavuus oli yksi syy, jonka perusteella tutkijat alkoivat epäillä zika-viruksen ja mikrokefalian yhteyttä.

– Miten voimme selittää, että toinen kaksonen on terve ja toinen ei. Onko toisella kaksosella esimerkiksi jokin erityinen geeni, joka suojaa tartunnalta ja toisella taas sellaista ei ole, sanoo johtaja Mayana Zatz Sao Paolon Human Genome Research Center -yliopistosta.

Toinen mahdollisuus voi olla, että virus tunkeutuu istukan kautta, toinen vauva on vastustuskykyinen, mutta toinen ei. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan on todisteita, että zika-virus kulkeutuisi lapsiveden kautta istukkaan ja sitä kautta sikiön aivokudokseen.

– Kolmas tutkittava mahdollisuus on se, että tietyt geenit altistavat pienipäisyyteen ja ne muuttuvat zika-viruksen läsnäollessa. Noin 15 geenin uskotaan vaikuttavan pienipäisyyteen, sanoo Zatz.

Mikä suojasi Lucasta?

25-vuotias Jagueline Jessica Silva de Oliveira sai kaksoset viime marraskuussa. Poika Lucas syntyi terveenä, tyttö Laura sairastaa zika-viruksen aiheuttamaan pienipäisyyttä. Puoli vuotta myöhemmin hän on muutenkin kooltaan veljeään pienempi.

- Kun sain kuulla, että toinen odottamani vauva on pienipäinen, maa romahti jalkojen alla. Toivoin kuitenkin, että lääkäri olisi väärässä tai ultraäänitutkimuksessa olisi jokin virhe, nuori äiti kertoo.

Oliveira kertoo kuitenkin iloitsevansa vauvasta, eikä hän halua luopua Laurasta koskaan.

- Lääkärit haluavat tutkia, mikä suojasi Lucasta, auttaakseen muita lapsia, hän sanoo.

Brasiliassa on maan terveysministeriön mukaan todettu jo lähes 5 000 mikrokefaliatapausta.

Korjattu: 7.5.2016 kello 5:20 kefalia oikeaan muotoon mikrokefalia.