Thaimaalaisen aktivistin äiti sai syytteen, koska ei tuominnut kuninkaallisten loukkaamista

Patnaree Chankijille oli lähetetty Facebookissa Thaimaan kuninkaallista perhettä kritisoivia yksityisviestejä. Asianajajansa mukaan hän ei itse ollut sanonut kuninkaallisista mitään.

Ulkomaat
Sirawith Seritiwat kahden miehen välissä. Toinen on pukeutunut univormuun, toinen pitää häntä käsivarresta kiinni.
Thaimaalainen aktivisti Sirawith Seritiwat pidätettiin viime toukokuussa sotilasjuntan vallankaappauksen vuosipäivänä pidetyssä mielenosoituksessa. Nyt hänen äitinsä Patnaree Chankij on pantu syytteeseen kuninkaan loukkaamisesta.Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaan sotilasjunttaa kritisoineen aktivistin äiti on pantu syytteeseen kuninkaallisten loukkaamisesta, poliisi kertoi perjantaina. Naisen asianajajien mukaan syyte tuli Facebook-yksityisviesteistä, jotka hänelle oli lähetetty.

– Hän vain sai viestit. Hän ei sanonut itse kuninkaallisista mitään, asianajaja Poonsuk Poonsukcharoen kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Toisen asianajajan mukaan syyte perustuu siihen, että Patnaree Chankij ei ollut tuominnut tai torjunut loukkauksia, joita hänelle lähetetyissä viesteissä esitettiin.

Patnaree ilmoittautui viranomaisille perjantaina sen jälkeen, kun poliisi oli antanut hänestä pidätysmääräyksen. Televisiohaastatteluissa hän kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Loukkauksesta voi saada 15 vuoden tuomion

Pyyntö Patnareen vapauttamisesta takuita vastaan hylättiin rikoksen vakavuuden perusteella. Thaimaassa on voimassa erittäin tiukka majesteettirikoslaki, jonka mukaan jokaisesta kuninkaaseen, kuningattareen, kruununperilliseen tai sijaishallitsijaan kohdistuvasta loukkauksesta tai uhkauksesta voidaan tuomita enintään 15 vuoden vankeuteen.

Patnareen poika Sirawith Seritiwat on yksi Thaimaan tunnetuimmista sotilasjunttaa vastustavista kriitikoista. Sirawith on sanonut, että hänet on pidätetty ainakin kymmenen kertaa sen jälkeen, kun armeija otti vallan.

Sotilasjuntta syrjäytti vuonna 2014 demokraattisesti valitun Yingluck Shinawatran hallituksen Bangkokin kuningasmielisen eliitin ja keskiluokan tuella.

Juntan valtakaudella sananvapaus Thaimaassa on kaventunut. Kenraali Prayut Chan-O-Chan hallitus on muun muassa pannut kriitikoitaan "asennekoulutusleireille" ja lisännyt majesteettirikoslain käyttöä.

– Nyt sotilasjuntta yrittää vaientaa toisinajattelijan kritiikin ottamalla hänen äitinsä kohteekseen. Näin alas edes juntta ei ole aiemmin vajonnut, vaikka se loukkaa ihmisoikeuksia päivittäin, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian-johtaja Brad Adams sanoi uutistoimisto Reutersille.

Lähteet: Reuters, AFP