Kakkutaituritkaan eivät odota äitienpäiväkakulta ihmeitä: "Tärkeintä on yhdessäolo!"

Isien ja lapsien ei kannata ottaa äitienpäivän tarjoilusta turhia paineita, vaikka eivät kokeneita jauhopeukaloita olisikaan. Jo hellimisen ajatus ilahduttaa äitiä.

Kotimaa
Muffinseja lautasella. Osa koristelu vaaleanpunaisella kreemillä.
Laura-Sofia Rantala

Äideille on tärkeintä, että perhe viettää sunnuntaina aikaa yhdessä. Tätä mieltä ovat ainakin porilaisäidit Laura-Sofia Santala ja Janika Aaltonen. Molemmat ovat itse varsinaisia mestarileipureita, mutta he vakuuttavat, että tarjoilun ei tarvitse olla monimutkaista. Kunhan on yritetty tehdä jotain.

Kuppikakkuja valkosuklaavaahdolla 

Vaaleanpunaisia marenkileivoksia.
Laura-Sofia Santala

Toista kertaa sunnuntaina äitienpäivää viettävä Laura-Sofia Rantala rakastaa järjestää juhlia, joihin voi suunnitella ja tehdä itse tarjoilun. Äitienpäiväksi hän ei kuitenkaan odota itselleen maailmaa syleilevää tarjoilua.

– Omasta äidistäni olen huomannut, että tärkeintä hänelle on lasten läsnäolo. Minullekin riittää, kun ollaan ihan rauhassa yhdessä.

Äitienpäivätarjoilut Laura-Sofia hoitaa ainakin tällä kertaa itse. Hän aikoo leipoa pieniä suklaisia kuppikakkuja, jotka koristelee vaaleanpunaiseksi värjätyllä valkosuklaavaahdolla ja ruusun näköisillä macarons-leivoksilla.

– Vien niitä mennessäni myös kyläilypaikkoihin.

Laura-Sofiasta ei tunnu mitenkään erikoiselta leipoa juhlatarjoilua itselleen.

– Olen vielä niin tuore äiti, ettei minua ole niin juhlittu. Mies ei ole meillä leiponut, eikä avustanutkaan. Tosin, kun leivon, ei muita keittiöön mahtuisikaan.

Perinteinen mansikkakermakakku

Kolmen kouluikäisen lapsen äiti Janika Aaltosen käsissä syntyy noin sata kakkua vuodessa. Yksi niistä valmistuu tulevaksi äitienpäiväksi.

- Teen mansikkakakkua. Vien sen tuliaisiksi, kun juhlimme äitienpäivää oman äitini luona ja anoppilassa.

Aiempina vuosina mies ja lapset ovat hoitaneet kakkupuolen.

– He ovat tehneet sen kaupan kakkupohjalle. Päälle on tullut mansikoita ja kermavaahtoa. Ihan hyvin se on sujunut, mitä nyt vähän taustatukea olen antanut.

Viime hetken vinkkinä kerrosherkku

Mikäli isät ja lapset haluavat ilahduttaa äitiä kakulla tai herkulla, ei välttämättä tarvitse ryhtyä sekoittelemaan jauhoja ja paistelemaan kakkupohjia. Laura-Sofia Santala antaa helpon ja nopean vinkin.

– Voi vaikka kasata kerrosherkkuja kauniiseen astiaan. Pohjalle äidin lempikeksejä murustettuina ja päälle hedelmiä, marjoja ja maustettua rahkaa tai kermavaahtoa. Tämä riittää vallan mainosti.