Puheenjohtajuuttaan puolustava Stubb: Varasuunnitelmaa ei ole

Petteri Orpon mukaan palkansaajat ovat menettäneet luottamuksensa kokoomukseen. Alexander Stubb myöntää puolueen suosion olevan liian matala, mutta korostaa työn olevan kesken. Maanantaina Stubb jatkaa Kreikan lainaohjelmaa koskevia neuvotteluja, joista voi tulla jälleen vaikeat.

Kotimaa
Valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb aikoo edelleen pitää tiukasti kiinni kokoomuksen puheenjohtajuudesta.

Haastajikseen Petteri Orpon ja Elina Lepomäen saanut Stubb kertoi lauantaina, ettei ole edes miettinyt, mitä mahdollisesta tappiosta puheenjohtajavaalissa seuraisi.

– Ei ole minkäännäköistä varasuunnitelmaa, hän sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Haastaja Orpon mukaan keskiluokka ja palkansaajat ovat menettäneet luottamuksensa kokoomukseen.

– Ollaan menetetty otettamme suomalaisten arjesta. Meidän täytyy kirkastaa viestiämme ja tehdä asioita paremmin, Orpo sanoi Ykkösaamun haastattelussa.

Hän kuvaili puolueen tilaa jännitteiseksi, minkä vuoksi tarvitaan avointa keskustelua. Lisäksi Orpo kertoi olevansa pettynyt kokoomuksen heikkoon kannatukseen.

Stubb myönsi puolueen suosion olevan liian matala. Hän kuitenkin huomautti, että kokoomuksen kannatus on pysynyt suhteellisen vakaana verrattuna muihin hallituspuolueisiin.

– Jokainen äänestäjä miettii, mitä olisimme voineet tehdä toisin, Stubb totesi viitaten muun muassa hallitusohjelmaan, sote-ratkaisuun ja työmarkkinaneuvotteluihin.

Stubb toivoo, että kesäkuinen puheenjohtajavaali kääntyisi joka tapauksessa kokoomuksen voitoksi.

– Kyse on aina sekä linjasta että henkilöstä, mutta loppupelissä tuloksesta. Kenttä on se, joka päättää. Itse näen, että työ on kesken.

"Suomi ei suostu leikkaamaan Kreikan lainoja"

Valtiovarainministeri on menossa maanantaina euromaiden kokoukseen neuvottelemaan Kreikan taloustilanteesta.

Talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun) kertoi eilen perjantaina, että Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde on lähettänyt jokaiselle euroalueen valtiovarainministerille kirjeen, jossa vaaditaan uudenlaista suhtautumista Kreikan tukemiseen.

IMF:n mielestä euromaiden on lopetettava lisäsäästöjen vaatiminen ja aloitettava pikaisesti neuvottelut Kreikan velkojen helpottamisesta. Muussa tapauksessa IMF vetäytyy kokonaan Kreikan pelastusohjelmasta.

Ykkösaamussa Stubb kiteytti Suomen kannan:

– Meillä on kaksi tärkeätä kokonaisuutta, joita ajamme eteenpäin. Ensimmäinen on se, että IMF on mukana, ja toinen se, että velkoja ei leikata. Velkahelpotuksista voidaan periaatteellisella tasolla keskustella, mutta kun nämä kaksi tavoitetta pysyvät, niin en usko, että hallituksenkaan sisällä on mitään ongelmia.

Valtiovarainministerien kokouksen tarkoituksena on selvittää, onko Kreikka täyttänyt viime kesänä asetetut ehdot, jotka se hyväksyi ehtona 86 miljardin euron apupaketille. Kreikan hallitus on tekemässä lisäleikkauksia, jota ammattiliitot vastustavat parhaillaan käynnissä olevalla laajalla lakolla.