1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etelässä uidaan jo täyttä häkää – Järvivedet nyt selvästi tavanomaista lämpimämpiä

Järvien pintavedet ovat viime päivien aikana lämmenneet jopa parin asteen päivävauhtia. Lauantaina monin paikoin veden lämmöksi mitattiin jo yli 13 asteen lämpötiloja.

Kotimaan uutiset
Lapsi ui Vantaa Kuusijärvessä.
Kävimme Vantaan Kuusijärvellä katsomassa, onko lämmin sää saanut suomalaiset polskimaan.

Lämmin ja aurinkoinen sää on saanut uimavedet lämpiämään tavanomaista aikaisemmin. Etenkin pienemmissä järvissä pintavesi on viime päivien aikana lämmennyt jopa parin asteen päivävauhtia.

– Pintavedet lämpiävät yleensäkin melko nopeasti, mutta ajankohtaan nähden vedet ovat nyt selkeästi lämpimämpiä kuin yleensä tähän aikaan, sanoo hydrologi Heidi Sjöblom Suomen ympäristökeskuksesta.

Huhtikuun lopussa pintaveden lämpötila oli maan etelä- ja länsiosissa vielä kuuden ja yhdeksän asteen välillä. Maan keskiosissa jäätiin pääosin vielä alle kuuden asteen. Säiden lämmetessä myös pintavesien lämpeneminen kiihtyi selvästi.

Vedet ovat nyt selkeästi lämpimämpiä

Heidi Sjöblum

Lauantaina esimerkiksi Päijänteellä Sysmässä pintaveden lämpötilaksi mitattiin jo 13,9 astetta, mikä on noin viitisen astetta keskiarvoa korkeampi. Yli 13 asteeseen päästiin myös Tuusulajärvellä, Kyyvedellä, Tammelan Kuivajärvellä ja Heinolan Ala-Rievelissä.

Suomen ympäristökeskuksen 20 mittauspaikassa alle kymmenen asteeseen jäätiin lauantaina vain kuudella havaintopaikalla. Suurin poikkeama keskiarvolämpötilaan oli Säviän Pielavedellä, jossa veden lämpötila nousi liki seitsemän astetta normaalia korkeammalle eli 10,5 asteeseen.

Ennusteen mukaan vesien lämpeneminen jatkuu vielä alkuviikolla, mutta hiipuu säiden viiletessä.

Veden värillä vaikutusta lämpenemiseen

Parhaiten aurinko lämmittää tummia vesiä, joissa on paljon humusta. Kirkkaassa vedessä säteet puolestaan pääsevät syvemmälle, joten lämpeneminen on hitaampaa. Myös järven koko ja syvyys vaikuttavat asiaan.

– Esimerkiksi joissakin lahden poukamissa, jossa ei ole virtauksia ja vesi on matalahkoa, lämpötila voi nousta jo hyvinkin korkealle, sanoo Sjöblom.

Vaikka vedet ovat lämmenneet kovaa vauhtia, se ei vielä takaa kesäksi leppoisia uimavesiä. Tällä hetkellä vain järvien pintavedet ovat lämpimiä ja säiden viiletessä niiden lämpötila myös laskee nopeasti. Lisäksi esimerkiksi kova tuuli voi nostaa pintaan kylmää vettä syvemmältä.

Varpaita saattaa vielä palella syvemmällä

Heidi Sjöblum

– Kyllä uimarikin sen varmasti nyt tuntee, että vesi on lämmennyt lähinnä vain pinnalta ja varpaita saattaa vielä palella syvemmällä.

Osassa Lappia on vielä jäätä

Kun etelässä polskutellaan jo uimavesissä, pohjoisessa odotellaan vielä jäiden lähtöä. Viime viikolla jäätä voitiin kuitenkin mitata enää vain Pohjois-Lapin havaintopaikoilla ja sielläkin jäät olivat ajankohtaan nähden keskimääräistä ohuempia.

Esimerkiksi Enontekiön Ounasjärvellä jää oli viime viikolla noin 16 senttimetriä ajankohtaista ohuempaa. Lämpimät säät ovat myös kasvattaneet jokien virtaamia Pohjois-Suomessa, mikä on edistänyt jäiden sulamista.

Lapin suurten jokien ennustetaan olevan kevään tulvahuipussaan pääosin ensi viikolla. Esimerkiksi Torniojokeen odotetaan keskimääräistä suurempaa tulvahuippua ensi viikon lopulle.

Lue seuraavaksi