1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Alaikäiset eläinten esittelijöinä: Junior Handler on vasikan käsittelykilpailu lapsille

Junior Handler on kilpailu, jossa alle 18-vuotiaat lapset kulkevat kehässä vasikan tai hiehon kanssa. Tarkoituksena on esitellä tuomarille viimeisen päälle saumatonta yhteispeliä eläimen kanssa. Joskus kilpailu voi olla niin tiukka, että se ratkeaa karvan mitalla.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

14-vuotias Henri Timonen taluttaa mustavalkoista vasikkaa maalaistalon pellolla. Yhtäkkiä lehmänalku nousee takajaloilleen ja Timonen rauhoittaa eläimen hetkessä taas normaaliin kävelyvauhtiin.

– Hyvin pysyy eläin aisoissa, vaikka välillä vähän hyppiikin. On jo sen verran kokemusta, että osaan ennakoida nämä tilanteet, Timonen sanoo.

Vaikka nuoren miehen rauhoittelusuoritus onkin mallikas, vastaavasta tempauksesta ei huippupisteitä Junior Handler -kisassa heruisi.

Kyseisessä käsittelykisassa ihmisen ja eläimen mallikas esiintyminen on avain voittoon.

– Junior Handler on karjanäyttelyissä järjestettävä alle 18-vuotiaille tarkoitettu kilpailu, jossa arvostellaan lasten taitoja eläinten esittelyssä. Siinä ei niinkään keskitytä eläimen rakenteeseen niin kuin rakenneluokissa, vaan enemmänkin lapsen ja eläimen yhteistyöhön, Netta Rummukainen Pohjois-Karjalan karjakerhosta kertoo.

Pienestä kiinni

Junior Handler -kisassa joukko kilpailijoita kiertää kilpailukehää eläimensä kanssa. Tuomari seisoo suurimman osan ajasta keskellä kehää ja tarkkailee talutusta.

Välillä tuomari käy tutkimassa eläimiä lähempää. Tuomaria voi esimerkiksi kiinnostaa eläimen ihon kimmoisuus tai ennen kisaa tehdyn trimmaustyön onnistuminen.

– Pienet asiat ratkaisevat, kun kaikki osaavat jo perusasiat. Tuomari voi seurata, onko eläin aina nopeasti esitetty ja hyvin laitettu. Myös se voi vaikuttaa, kuinka siististi esittelijä on pukeutunut, Rummukainen tietää.

Karjaa talutetaan muuallakin

Junior Handler ei ole vain suomalaisten karjankaitsijoiden puuhastelua.

Netta Rummukainen muistelee, että moni suomalainen on käynyt kisaamassa ainakin Italiassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi Seinäjoella järjestetään eurooppalaisten junioreiden kilpailuja.

Edelliskesänä jo yhteen Junior Handler -kilpailuun osallistunut Henri Timonen ei vielä kyseisiä kilpailuja mieti.

– Saa nyt nähdä, tuleeko tästä ihan vakava harrastus. Ehkä, jos kunnon innostus iskee, Timonen pohtii.