Kun riikinkukolle murrosikä iski: "Olemme ottaneet aika paljon yhteen Veijon kanssa"

Nuoret riikinkukot ovat kuin koiranpentuja. Näin kuvaa eläintenhoitaja Niina Salminen Porin Kirjurinluodon uusimpia riikinkukkotulokkaita. Hurmaavat töyhtöpäät ovat hyvin leikkisiä ja hakeutuvat mielellään ihmisen seuraan.

Kotimaa
Riikinkukon pää.
Riikinkukko Veijo täyttää kesällä vuoden.Lore Korpelainen / Yle

Toimittajan takista roikkuva vyö, mikrofonin johto ja paperit saavat kyytiä riikinkukkoaitauksessa Porin kaupungin kasvihuoneella. Vajaan vuoden ikäiset lintusisarukset ottavat rohkeasti lähikontaktia. Asiaakin tuntuu olevan paljon.

Hautomisen onnistunut lopputulos

Yksi Porin Kirjurinluodon vetonauloista ovat siellä kesäänsä viettävät riikinkukot. Viime kesänä ne saivat toivottua perheenlisäystä, kun kaupungin kasvihuoneella onnistuttiin hautomaan kahdesta munasta pienet töyhtöpäiset punkkarisisarukset. Uudet tulokkaat nimettiin Untoksi ja Veijoksi.

Sittemmin on selvinnyt, että Unto onkin Ulla.

– Talven aikana paljastui, että sen pyrstösulat jäävät selvästi Veijon sulkia lyhyemmiksi. Lintuperhe sai siis jatkoksi paljon toivotun uuden kanan, toteaa eläinten hoitaja Niina Salminen.

Veijolle rapsutuksia, Ullalle herkkuja

Ensimmäiset elinhetkensä lämpölampun alla viettäneet sisarukset ovat jo kasvaneet komeiihin mittoihin. Hoitajansa mukaa nuoret riikinkukot ovat kuin koiranpentuja. Lintuhäkin katosta roikkuukin narun päästä erilaisia pehmoleluja, joille linnut antavat mielellään kyytiä.

– Ne nauttivat ihmisen seurasta ja tykkäävät rapsutuksista ja leikkimisestä, Salminen sanoo.

Kaksikko on varsin hurmaava ja sosiaalinen. Tosin Veijon kanssa on viime aikoina ollut vähän vaikeampaa.

– Huomaa, että Veijosta on tullut rajojaan koetteleva teini. Se saattaa hieman hyökkäillä ja testata, kumpi meistä oikein määrää.

Toisaalta Veijo on hyvin hellyyden kipeä.

– Se kaipaa Ullaa enemmän silittelyä. Ulla on taas persompi kaikille herkuille kuten jauhelihalle.

Huomaa, että Veijosta on tullut rajojaan koetteleva teini.

Eläintenhoitaja Niina Salminen

Kuusikko pian yleisön eteen

Porin Kirjurinluodossa on ollut lintuja jo yli neljäkymmentä vuotta. Riikinkukkoperheessä on nyt kuusi jäsentä. Ullan ja Veijon lisäksi katraaseen kuuluvat Nipa, vanha herra Rape, riikinkukkokana Lumikki sekä Ahonen. Kaikki ovat hoitaja Niina Salmisen mukaan omia persooniaan.

– Rape ei paljon enää välitä muiden seurasta. Ahonen on puolestaan on hyvin itsetietoinen ja nauttii komeudestaan. Se esittelee itseään hyvin mielellään yleisölle.

Perhe odottelee vielä Kirjurinluodon kesäasumuksensa remontin valmistumista Porin puistotoimen tiloissa Hanhiluodossa. Parin viikon päästä ne päässevät yleisön ihasteltaviksi Kirjurinluodon lintuaitaukseen.