Entä jos sittenkin kävisi rippikoulun? Siispä kastemaljan kautta käy eksyneen lampaan tie

Kirkko herättelee uudenlaista yhteisöllisyyttä ja rentoutta ryhmäkasteella, johon voi ottaa osaa vähän isompikin lapsi. Mutkaton Aamukaste höylää kirkon kynnystä matalammaksi.

konfirmaatio (kirkolliset toimitukset)
Senni saa kasteen Finlaysonin kappelissa
Senni saa kasteen teininä. Pastori Jussi Laine seremoniamestarina. Mauri Tikkamäki / yle

Senni Pelli ei aikanaan saanut nimeä seurakunnan perinteisessä kasteessa, pelkkä nimenantojuhla riitti - vanhemmathan noista asioista siinä vaiheessa päättävät. Nyt teini-ikäisenä Senni halusi sittenkin riparille. Siksi hän astui taivaallisen kirkkaana päivänä Finlaysonin kirkkoon.

– Kyllä se oli nimenomaan rippikoulu, jonka takia minä nyt tässä kastetilaisuuteen olen menossa, sanoo Jenni hiukan jännittäen.

Perinteikäs rakennus henkii arvokasta kirkollisuutta. Äiti ja muutamia omaisia sekä ehkä jokunen kaverikin on mukana tukena ja todistamassa Sennin liittymistä seurakuntaan. Ei mikään ihme, että jonkun poskelle vierähtää kyynel, varsinkin kun Suvivirsi soi kanttorin näpeissä hengen riemua tihkuen.

Kahvia ja kakkuakin

Tampereella on jo vuodesta 2012 ollut mahdollista kastautua seurakunnan yhteyteen ryhmäkasteessa. Lauantaina Finlaysonin punatiilisessä entisessä työväestön hartauskappelissa oli muutaman kymmenen ihmistä todistamassa kadonneitten lampaitten paluuta.

Tai eivät kaikki olleet ehtineet edes kadota, sillä vauvojakin oli mukana.

Uusi ryhmä astuu koristellun kirkon alttarin eteen tasatunnein. Seremonia sisältää perinteisiä kaavoja uskontunnustuksineen ja virsineen, mutta pastorit pyrkivät välittömään tunnelmaan.

– Minä olen Laineen Jussi ja tämä minun kaveri on Pulkkisen Jari, sanoo Laineen Jussi.

– Tänään on hiukan poikkeuksellinen koostumus, vain yksi ryhmä on vauvoja ja muut ovat rippikouluun menijöitä, sanoo pastori Laine kirkon kahvintuoksuisessa takahuoneessa. Kakkuakin on tarjolla. Kirkko tarjoaa nähtävästi koko paketin.

Ryhmäkastetta kysytään yhä useammin. Tamperelaiset ovat ottaneet kirkon erikoistarjouksen hyvin vastaan. Muutamissa perheissä ryhmäkaste on tullut jopa perinteeksi, kun pikkusiskon mukana saattaa olla saman seremonian läpi käynyt isosisko.