1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Auttaminen on Jaanan elämäntapa – "Asun nuorten tukiasunnolla, toimin sijaisäitinä"

Kajaanilaisen Jaana Vanhalan elämäntapa on auttaminen, jota hän toteuttaa työssä nuorten mielenterveyskuntoutujien kanssa. Työpäivän jälkeen jatkuu nuorten tukeminen kotioloissa. Ei siis ihme, että Vanhala valittiin 50 aktiivisimman kainuulaisen joukkoon.

nuoret
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Jaana Vanhala
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Jaana Vanhala

Jos Jaana Vanhalasta pitää kertoa jotakin yhdellä sanalla, niin se on auttaminen. Kajaanilaiselle Vanhalalle auttaminen on elämäntapa, jota ilman hän ei voisi elää. Erityisesti nuoret ovat lähellä naisen sydäntä, sillä työssään hän auttaa 18–35-vuotiaita mielenterveyskuntoutujia Kainuun Kulttuuripaja Marilynin hankevastaavana.

– Nuoret ovat muodostuneet lempparikohderyhmäksi, mutta kyllä eilenkin autoin yhtä mummoa kaupassa, kun hänellä oli haarakiilalliset sukkahousut hukassa, sanoo Vanhala.

Auttamisen Vanhala kokee mielekkääksi ja hän aikookin tehdä sitä koko ikänsä. Työn kautta tulleet nuoret mielenterveyskuntoutujat eivät ole hänelle haaste, vaan mahdollisuus.

– Mielenterveys on voimavara, mutta se on välillä heikommassa hapessa ja välillä vahvemmassa. Tämä on aivan ihana paikka tehdä töitä, sanoo Vanhala.

Kotioven takana uusi auttamisen mahdollisuus

Auttaminen ei jää pelkästään työpaikalle. Kun Jaana Vanhala avaa kotioven, niin vastassa on uusi mahdollisuus.

– Asun nuorten tukiasunnolla, toimin sijaisäitinä. Sitten meillä on eläimiä, jotka ovat muuttaneet meille hieman haasteellisista oloista.

Tämä on aivan ihana paikka tehdä töitä.

Jaana Vanhala

Vanhalalle auttaminen on synnynnäistä ja oppi on saatu läheltä.

– Kun mietin mummoani, joka eli 102-vuotiaaksi, niin hän oli aina ihmisiä auttamassa, toteaa Vanhala.

Jaana Vanhala on yksi niistä viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.

Lue seuraavaksi