Hyppää sisältöön

Merenpinnan nousu hävittänyt ainakin viisi saarta Tyynellämerellä

Kovalle aallokolle alttiit matalat pikkusaaret uhkaavat tuhoutua, kun merenpinta nousee. Salomonsaarten saarivaltiossa yhden provinssin pääkaupunkikin valmistautuu siirtymään nousevan meriveden takia.

Viisi Salomonsaarten saarivaltioon kuuluvaa saarta on kadonnut merenpinnan nousun seurauksena, ilmenee australialaisen Queenslandin yliopiston tekemästä tutkimuksesta.

Saaret olivat jopa viiden hehtaarin suuruisia ja niillä oli kasvillisuutta, yliopisto kertoo. Saarilla ei ollut pysyvää asutusta, mutta kalastajat käyttivät niitä ajoittain tukikohtinaan.

Salomonsaaret on itsenäinen valtio, joka sijaitsee Australian koillispuolella. Valtio koostuu noin tuhannesta saaresta, joista noin kolmannes on asuttuja.

Tutkimuksessa löydettiin lisäksi kuusi asuttua saarta, joiden rantaviiva oli merkittävästi muuttunut merenpinnan nousun ja eroosion takia. Näillä saarilla on ollut kyliä ainakin vuodesta 1935 lähtien. Kaksi kylää on viime vuosina tuhoutunut talojen alettua huuhtoutua mereen.

Yliopiston tutkijat kävivät läpi ilma- ja satelliittivalokuvia yhteensä 33 Salomonsaarten saaresta. Kuvia oli vuosilta 1947 - 2014.

– Saarista ainakin 11 oli joko kokonaan hävinnyt tai kärsi vakavasta eroosiosta, kertoi Environmental Research Letters (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Salomonsaaria pidetään yhtenä merenpinnan nousun vakavimmin uhkaamista alueista, sillä kyseisellä Tyynen valtameren alueella merenpinnan on todettu nousevan kolme kertaa nopeammin kuin maailmanlaajuisesti keskimäärin.

Tutkijat havaitsivat, että pahin uhka saarille on merenpinnan nousun ja aaltojen yhteisvaikutus. Ne saaret, jotka olivat altteimpia kovimmalle aallokolle, kärsivät myös rantojen eroosiosta eniten.

Asutusta siirretään

Eräät Salomonsaarten asutuskeskukset valmistautuvat jo nyt merenpinnan jatkuvaan nousuun.

Salomonsaariin kuuluvan Choiseulin provinssin pääkaupunki, vajaan tuhannen asukkaan Taro, saattaa olla maailman ensimmäinen alueellinen pääkaupunki, joka joudutaan siirtämään merenpinnan nousun takia, yliopisto kertoo.

Merenpinnat nousevat ilmaston lämpenemisen seurauksena. Merten vesimäärä lisääntyy, kun maailman jäätiköt sulavat. Lisäksi lämpenevässä vedessä tapahtuu lämpölaajenemista, joka myös ilmenee merenpinnan nousuna.

10.5.2016 kello 10.45 Uutista korjattu. Taron kaupungin asukasluku on noin tuhat, ei 30 000.

.
.