1. yle.fi
  2. Uutiset

Pentagon myönsi: Jemenissä on yhdysvaltalaissotilaita

Yhdysvallat veti virallisesti joukkonsa Jemenistä viime vuoden maaliskuussa. Nyt Pentagon yrittää kukistaa Jemenissä toimivan al-Qaidan osaston.

Ulkomaat
Huthikapinalliset protestoivat ilmaiskuja vastaan Jemenissä.
Huthikapinalliset protestoivat Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuja vastaan Jemenissä 11. syyskuuta 2015.Yehya Arhab / EPA

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon myönsi perjantaina ensimmäistä kertaa, että Jemenissä on käytetty yhdysvaltalaisjoukkoja myös sen jälkeen, kun Yhdysvallat viime vuonna veti erikoisjoukkonsa pois maasta.

Pentagon ilmoitti, että pieni määrä sotilaita on ollut Jemenissä tukemassa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa taistelussa Jemenin al-Qaidaa (AQAP) vastaan. Sotilaat ovat toimineet tiedustelutukena liittoumalle.

Yhdysvalloilla oli aiemmin enemmän joukkoja Jemenissä, mutta veti ne pois maasta, kun turvallisuustilanne viime vuonna heikkeni. Nyt Jemen on YK:n asiantuntijoiden mukaan sisällissodan partaalla.

AQAP on Yhdysvalloille "merkittävä uhka"

Puolustusministeriön tiedottajan Jeff Davisin mukaan Yhdysvallat on viime aikoina tehostanut ilmaiskuja AQAP:ia vastaan. Davis kertoi, että Yhdysvaltain iskuissa on sitten huhtikuun 23 päivän kuollut 10 al-Qaidan johtajaa.

AQAP-taistelijat on saatu perääntymään Mukallan satamakaupungista, jonka jihadistijärjestö otti haltuunsa viime vuonna.

– AQAP on edelleen merkittävä turvallisuusuhka Yhdysvalloille ja alueen liittolaisillemme, Jeff Davis kommentoi perjantaina.

Jemenin AQAP, eli Arabian niemimaan al-Qaida, on ilmoittanut määränneensä muun muassa Pariisissa Charlie Hebdo -satiirilehteen tehdyistä iskuista.

Al-Qaida on käyttänyt hyväkseen Jemenin sekasortoa. Saudi-Arabian tukema hallitus taistelee Jemenissä Iranin tukemia huthi-kapinallisia vastaan, eikä Al-Qaida ole osapuolena Jemenin rauhanneuvotteluissa, jotka YK:n johtamina aloitettiin huhtikuussa.

Huthit ovat tuominneet yhdysvaltalaisjoukkojen paluun Jemeniin. Verkkoon julkaistussa lausunnossa kapinalliset kertovat aikovansa "taistella kaikin keinoin" Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian johtaman liittouman joukkoja vastaan Jemenissä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi