Kreikan velkoja halutaan leikata – euromaat rajusti erimielisiä

Euromaiden rahaministerit neuvottelevat maanantaina, pitääkö Kreikan velkoja antaa anteeksi tai helpottaa maan velkataakkaa muulla tavoin. Suomi ja Saksan hallitus pitävät ankaraa linjaa, mutta lempeämmän linjan kannattajiakin on useita.

talous
Katukauppias myi vanhoja kreikkalaisia rahoja Ateenan Monastirakissa.
Katukauppias myi vanhoja kreikkalaisia rahoja Ateenan Monastirakissa keskiviikkona.Simela Pantzartzi / EPA

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat maanantaina pohtimaan Kreikan taloustilannetta jyrkän erimielisinä.

Kreikan hallitus yrittää saada läpi lakipakettia, joka leikkaisi monen kansalaisryhmän, muiden muassa eläkeläisten tuloja. Maa on yleislakossa, sillä monien kreikkalaisten mielestä heidät ovat jo nyt ajettu liian ahtaalle säästötoimilla.

Eräissä euromaissa onkin vahvistumassa ajatus, että Kreikan säästölinjan on loputtava ja maan velkataakkaa helpotettava. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Christine Lagarde lähetti perjantaina ministereille asiaa koskevan kirjeen. Sen ohessa Lagarde uhkasi, että jos Kreikan velkahelpotusta ei aloiteta, IMF vetäytyy koko Kreikka-paketista.

Saksan talousministeri ja apulaisliittokansleri Sigmar Gabriel on samaa mieltä.

– Kreikkalaisia ei auta se, jos he joutuvat joka vuosi taistelemaan saadakseen uutta lainaa, jolla maksaa pois vanhoja lainoja. Kreikka tarvitsee velkahelpotusta, hän sanoo uutistoimisto Reutersille lähettämässään kirjeessä.

Gabrielin mukaan kaikki tietävät, että velkahelpotuksen on jossain vaiheessa tultava. Kreikka on onnistunut kasvattamaan talouttaan enemmän kuin on odotettu, mutta "näitä hauraita taimia ei pidä tuhota uusilla säästövaatimuksilla", hän sanoo.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on tiukasti toista mieltä. Hänen mielestään velkahelpotusta ei tarvita.

Euromaiden kahtiajako

Saksalaislehti Der Spiegelin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan euromaat ovatkin jakaantuneet tässä kysymyksessä kahteen ryhmään. Velkahelpotuksen takana ovat ainakin Ranska ja Portugali.

Schäublen tiukkaa linjaa puolustavat erityisesti Suomi ja Itävalta. Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb torjui tänään Ylen haastattelussa Kreikan velkojen leikkaamisen.

Ankara poliittinen lobbaus on käynnissä ministerikokouksen alla. Esimerkiksi Sigmar Gabriel tapaa huomenna sunnuntaina Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin ja Itävallan liittokanslerin Werner Faymannin.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle