1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Klassisen crossover-tähti Ludovico Einaudi salakeikalla Helsingissä – Mumford & Sons kiirehti yleisöksi

Perjantaina Helsingin Kulttuuritalon loppuunmyydylle salille esiintynyt italialainen pianon, elokuvamusiikin ja kevyen klassisen tähti Einaudi teki yllätysesiintymisen helsinkiläisellä jazzklubilla. Keikan alku oli ajoitettu siten, että lauantai-iltana ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Mumford & Sons ehti kuulemaan idoliaan.

musiikki
Ludovico Einaudi soittaa flyygeliä.
Ludovico Einaudi Sanna Vilkman / Yle

Mumford & Sonsille ensimmäinen esiintyminen Suomessa oli iso juttu. Basisti Ted Dwane vakuutteli ravintola Pjazzan tiskillä kiltisti vuoroaan odotellen, ettei valtava suosio kotimaassa valmenna kohtaamaan aivan uutta yleisöä.

– Kun menee lavalle, niin vähän pelottaa, että tuleeko täysi torjunta. Sitten kun ihmiset ovat korvat höröllään, niin helpottaa. Oli mahtava tunnelma!

Lauantai-illan kovin juttu Dwanelle oli kuitenkin oman idolin, Ludovico Einaudin, tapaaminen. Koska bändi tuli Helsinkiin liian myöhään, se ei ehtinyt Kulttuuritalolle katsomaan Einaudin esiintymistä. Einaudin ilmaisesiintyminen olikin järjestetty molemminpuolisen ihailun takia. Illan mittaan herrat ehtivät suunnitella kohtaamista Euroopan esiintymislavoilla kiertueidensa merkeissä. Dwanelle yhteyden saaminen oli iso asia.

– Hänen musiikkinsa on niin lähestyttävää. Kaikki ovat kuulleet hänen musiikkiaan, ja monet, kuten me, ovat saaneet siitä vaikutteita. Kyllä me olisimme voineet soittaakin hänen kanssaan, mutta ei pyydetty.

Monelle tuntematon vanha tuttava

Suruttomasti eri tyylilajeja syleilevä 60-vuotias säveltäjä Ludovico Einaudi on monelle tutuin elokuva-, mainos- ja balettimusiikistaan. Miehen musiikkia voi kuulla esimerkiksi elokuvassa Koskemattomat, trilogiassa This is England sekä Black Swanin trailerissa.

Einaudin helpoiksi ja tarttuviksi kuvaillut, maalailevat soolosävellykset myyvät hyvin maailmanlaajuisesti sekä levytyksinä että nuotteina. Britanniassa hänen nuottejaan myydään lähes samaa tahtia Adelen ja Mumford & Sonsin kanssa. Viime vuonna Einaudin Elements keikkui brittien albumilistan 15:n kärjessä ohittaen muun muassa Taylor Swiftin.

Klassisen koulutuksen saanut Einaudi käyttää musiikissaan elementtejä popista, rockista, maailmanmusiikista ja folkista. Hän myös suosii elektronisia instrumenttejä ja ambient-vaikutteita. Klassisen pianon lisäksi hän itse soittaa erinomaisesti kitaraa.

Einaudi esiintyy mielellään nykypoppareiden kanssa ja on monissa haastatteluissa kertonut inspiroituneensa muun muassa Eminemistä ja Nicki Minajista, jota tosin "ei jaksaisi koko päivää kuunnella". Pianisti on nähty lavalla esimerkiksi edesmenneen Amy Winehousen kanssa.

Lue seuraavaksi