Juncker: Kreikka on käytännössä saavuttanut velkojien vaatimat uudistustavoitteet

Juncker sanoi saksalaislehdille, että euroryhmä aloittaa maanantaina "ensimmäiset keskustelut siitä, miten Kreikan velkataakka voidaan saada pitkäaikaisesti kestävälle tasolle". IMF on vaatinut Kreikalle velkahelpotuksia.

Ulkomaat
Jean-Claude Juncker kuulokkeet päässään.
Jean-Claude Juncker puhui europarlamentille keskiviikkona StrasbourgissaPatrick Seeger / EPA

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo tänään sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että Kreikka on hyvällä tiellä ulos velkakriisistä.

– Olemme juuri lainaohjelman ensimmäisen väliarvion kohdalla, ja tavoitteet on käytännössä saavutettu, Juncker sanoi saksalaiseen Funke-yhtiöön kuuluvien sanomalehtien yhteishaastattelussa.

Junckerin kommentit on julkaistu muun muassa Berliner Morgenpostissa (siirryt toiseen palveluun).

Juncker kehui Kreikan talouslukuja odotettua paremmiksi. Hän sanoi, että EU-maiden valtiovarainministerien maanantain kokouksessa käydään "ensimmäiset keskustelut siitä, miten Kreikan velkataakka voidaan saada pitkäaikaisesti kestävälle tasolle".

Euroryhmän on tarkoitus käsitellä kokouksessaan velkaohjelman väliarviota. Siinä arvioidaan, miten hyvin Kreikka on toteuttanut EU-komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n asettamat uudistustavoitteet ja voidaanko Kreikalle maksaa seuraava lainaerä.

Kreikka tarvitsee lainaerää selvitäkseen kesällä erääntyvistä veloistaan.

IMF kovistelee

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde suhtautuu Kreikan tilanteeseen huomattavasti Junckeria pessimistisemmin. Lagarde lähetti perjantaina EU:n valtiovarainministereille kirjeen, jossa hän vaati EU:ta luopumaan epärealistisista budjettiylijäämätavoitteista ja ottamaan Kreikan velkahelpotukset heti käsittelyyn.

Lagarde uhkasi, että IMF vetäytyy koko velkaohjelmasta, jollei näin toimita. Kirje on vuodettu esimerkiksi Financial Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Kovaa linjaa vetävän Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on vaatinut, että ennen kuin minkäänlaiset velkahelpotukset voivat tulla kyseeseen, Kreikan on vietävä läpi kaikki vaaditut uudistukset ja leikkaukset.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tiivisti eilen lauantaina Ylen haastattelussa Suomen hallituksen kannan: tärkeää on, että IMF pysyy mukana ja Kreikan velkoja ei leikata. Stubbin mukaan velkahelpotuksista voidaan periaatteellisella tasolla keskustella.

Lähteet: AFP