1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Taloustieteen professori ratkoi yhtälöä lentokoneessa – joutui kuulusteluun terroristiepäiltynä

Italialaisen Guido Menzion omituisen näköiset raapustukset saivat kanssamatkustajan varoittamaan lennon henkilökuntaa mahdollisesta uhkasta. Philadelphiasta lähtenyttä lentoa viivytettiin ja Menzio vietiin kuulusteltavaksi.

Kuva: Tannen Maury / EPA

Kiharatukkainen, oliivi-ihoinen mies puhuu vierustoverilleen erikoisella aksentilla, vastaa kysymyksiin vältellen ja keskittyy raapustamaan muistilehtiöönsä kummallisia koukeroita odotellessaan lentokoneen ilmaannousua. Edessä on lyhyt lento Yhdysvaltain itärannikolla.

Hänen vieressään istuva nainen viittoo henkilökunnalle ja ojentaa lappusen. Matkustajat odottavat, kunnes kone jostain syystä palaa takaisin portille ja nainen poistuu koneesta.

Pian lentäjä tulee puhumaan ulkomaalaisen näköiselle miehelle, joka saatetaan koneesta keskustelemaan jonkinlaisen agentin kanssa.

Ulkomaalaisen näköinen mies on Pennsylvanian yliopiston professori, arvostettu italialainen taloustieteilijä Guido Menzio, joka oli ratkonut koneessa tutkimukseensa liittyvää differentiaaliyhtälöä.

Menzio on kertonut kokemuksestaan Washington Postille (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto AP:lle.

Epäilyksen syy: differentiaaliyhtälö

Menzio kuvitteli aluksi joutuneensa puhutettavaksi, koska viranomaiset haluavat tietoja vieressä istuneen naisen sairaudesta. Mutta sitten selvisi todellinen syy: häntä kuulustellaan terroristiepäiltynä.

Agentin mukaan nainen oli kiinnittänyt huomiota hänen muistiinpanoihinsa, jotka ilmeisesti näyttivät erehdyttävästi arabian kieleltä tai joltain muulta riittävän epäilyttävältä merkkijärjestelmältä.

– He kertoivat minulle, että nainen oli huolissaan siitä, että olisin terroristi, koska kirjoitin lehtiöön omituisia asioita, Menzio sanoi AP:lle.

Ensiksi Menzio purskahti nauruun ja esitteli sitten muistiinpanonsa. Hän sai mennä takaisin paikalleen, ja kone nousi lopulta ilmaan yli kaksi tuntia myöhässä. Huolestunut vierustoveri ei palannut koneeseen.

Lentoyhtiö American Airlines on vahvistanut, että Menziota kuulusteltiin toisen matkustajan epäilysten vuoksi. Yhtiö ei ole kertonut, mitä nainen tarkemmin ottaen kertoi lentohenkilökunnalle.

Menzion mukaan häntä kohdeltiin kunnioittavasti koko episodin ajan, mutta hän oli huolissaan siitä, miten yksittäisten henkilöiden perusteettomat ilmoitukset voivat aiheuttaa tarpeetonta vaivaa.

– Siitä, että "epäilyttävästä toiminnasta" varoittavien ilmoitusten jälkeen ei haeta lisätietoa, aiheutuu vielä paljon ongelmia. Etenkin koska muukalaisvihamieliset asenteet voivat olla nousussa, Menzio sanoi.