”Tätä on odotettu seitsemän kuukautta” – Video: Helsingin uimastadion avattiin isolla pärskeellä

Riemunkiljahdukset kaikuivat aamuilmassa, kun innokkaimmat uimarit syöksyivät Helsingin uimastadionin altaaseen. Maauimala avattiin sunnuntaina aurinkoisessa kelissä ja kilpailu ensimmäisen uimarin tittelistä oli jälleen kovaa.

urheilu
Mies hyppää uimastadionin hyppytornista.

Auringonpaiste kimmeltää aution uima-altaan pinnalla. Uimavalvojat tarkistavat välineitään ja altaasta poistetaan haavilla muutama tuulen lennättämä roska. On vain muutama minuutti aikaa siihen, kun Helsingin uimastadionin portit jälleen aukeavat.

Perinteiden mukaisesti ensimmäisen uimarin tittelistä taistellaan tänäkin vuonna. Edellisien vuosien konkarit ovat tulleet varmistamaan hyvän lähtöpaikan jo edellisenä iltana.

– Illalla tultiin yhdeksän aikaan ja vähän jo jännitettiin, että onko joku muu ehtinyt tänne ennen meitä. Ei onneksi ollut. Yö meni mukavasti grillatessa ja vähän tuli teltassa nukuttuakin, sanoo Markku Eklund.

Pellehypyistäänkin tunnettu porukka on nähty jo useampana vuotena ensimmäisten joukossa altaalla. Eklundin mukaan tittelin pitämisessä on jo pieniä paineita. Tavoite kuitenkin onnistui ja ensimmäisen uimarin kunnia päätyi tänäkin vuonna telttailijoiden taskuun.

Pakko oli hypätä, kun ei tiennyt kuinka lähellä takana tulevat oli

Markku Eklund

– Pakko oli suoraan hypätä, kun ei yhtään tiennyt kuinka lähellä takana tulevat oli. Nilkka tosin vähän nyrjähti kiireessä, Eklund kommentoi altaasta.

– Jes, vihdoinkin! Tätä päivää on taas venattu seitsemän ja puoli kuukautta, huudahtaa Werner Grön vierestä.

Hieman nuorempi polvi antoi konkareille kuitenkin kovan vastuksen ja altaalla käytiin vielä kovaa keskustelua siitä, oliko kilpajuoksu kaikin puolin rehti mittelö.

Kaunis sää houkutteli ihmiset polskimaan

Uimastadion avattiin tänä vuonna edellisvuoden tapaan äitienpäivänä, jolloin naiset pääsevät polskimaan ilman maksua. Tällä kertaa säät suosivat uintikansaa ja altaiden uskottiin olevan sunnuntaina kovassa käytössä.

– Viime kesänä sää oli huonompi ja satoi vettä. Nyt on todella kaunis ilma, joten kävijöitä on tänään varmasti viime vuotta enemmän, arvioi uimastadionin laitospäällikkö Sari Tammi.

Vain noin minuutti ovien avaamisen jälkeen vesi pärskyi jo urakalla, kun hyppytorneihin kipusi hyppääjiä yksi toisensa perään. Myös isompi uima-allas täyttyi uimareista vajaassa kymmenessä minuutissa.

– Täällä kyllä viihtyy säästä riippumatta, mutta tänään on kyllä hieno ilma tulla vesijuoksemaan, sanoo Maitta Kotaniemi-Rauramo

Pitkä historia takana

Uimastadion rakennettiin aikoinaan vuoden 1940 olympiakisoihin, joita ei kuitenkaan sodan vuoksi järjestetty. Stadion toimi kuitenkin kilpa-areenana noin kymmenen vuotta myöhemmin Helsingin isännöimissä olympialaisissa. Sen jälkeen stadion on ollut kaupunkilaisten virkistyskäytössä.

Moni sunnuntaina altaaseen pulahtanut uimari onkin uimastadionin vakiokävijä jo vuosien takaa.

Äiti toi minut tänne jo pienenä ja vähän isompana käytiin sitten kavereiden kanssa

Jukka Teräsvirta

– Tämä on hyvin klassinen paikka. Äiti toi minut tänne jo pienenä ja vähän isompana käytiin sitten kavereiden kanssa uimassa. Kyllä tänne täytyy kesällä päästä heti, kun se vain on mahdollista, sanoo Jukka Teräsvirta.

Joillekin virkistävä pulahdus stadionin altaaseen on ulkoilun ja urheilun lisäksi myös sosiaalinen tapahtuma.

– Hassua on, että tänne kehkeytyy kesän aikana vähän sellainen oma porukka. Altaassa on usein samoja ihmisiä samoihin kellonaikoihin, joten siinä voi jutella ja vaihdella kuulumisia vesijuoksun ohessa, sanoo Kotaniemi-Rauramo.

Uimastadionin on auki kesän ajan aina syyskuun puoliväliin saakka. Uima-altailla vierailee vuosittain noin 250 000–300 000 kävijää.

– Viime vuoden heinäkuu oli aika sateinen ja se näkyi hieman kävijämäärässä. Tästä kesästä tulee hyvä kesä, ennustaa laitospäällikkö Tammi.