1. yle.fi
  2. Uutiset

Verottaja: Wallenbergien sijoitusyhtiö vältellyt veroja

Ruotsin verottajan tiukentunut linja puree yhtiöihin, jotka ottavat lainaa saman konsernin toiselta yhtiöltä ja sitten vähentävät korkokuluja. Menettely tuomitaan veron välttelyksi.

Ulkomaat
Jacob Wallenberg
Sijoitusyhtiö Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob WallenbergJean Christophe Bott / EPA

Ruotsalainen sijoitusyhtiö Investor on jäänyt kiinni verotarkastuksessa, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiö on verottajan mielestä vähentänyt väärin perustein korkokuluja ja sille on määrätty 240 miljoonan kruunun eli noin 25 miljoonan euron jälkiverot.

Investorin omistaa Ruotsin mahtavimpiin teollisuussukuihin kuuluva Wallenbergien perhe. Investorin kautta Wallenbergit kontrolloivat lukuisia ruotsalaisia suuryhtiöitä, joita ovat mm. ABB, Astra Zeneka, Atlas Copco, Electrolux ja Husqvarna, kertoo SVT.

Vuonna 2007 he sijoittivat terveystuotteita valmistavaan Mölnlycke Health Careen. SVT:n mukaan sekä Investor että Mölnlycke ovat maksaneet Mölnlycken tuottamista voitoista yritysveroja joko hyvin vähän tai eivät ollenkaan.

Vuonna 2013 Ruotsissa astui voimaan yritysverotuksen uudistus. Ruotsin elinkeinoelämä vastusti uudistusta, sen mukana mm. Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg.

Samana vuonna Mölnlycke Health Care teki lähes 1,1 miljardin kruunun verovähennykset, koska se oli ottanut lainaa Investoriin kuuluvalta yhtiöltä. Tätä vähennystä verottaja ei hyväksy, vaan vaatii jälkiveroa.

Mölnlycke aikoo valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Investorin muut suuromistajat ovat huolestuneita tapahtuneesta ja vaativat selitystä, kertoo SVT.

Lähteet: SVT

Lue seuraavaksi