Ruotsalainen tutkimus hakee joukkorahoitusta pedofilian ehkäisemiseksi

Tutkijoiden mukaan testosteronitasojen alentaminen voi olla osaratkaisu ennaltaehkäisemään lasten seksuaalista hyväksikäyttämistä.

Ulkomaat
Tyhjä keinu leikkipaikalla
Enja Heikkilä / Yle

Ruotsin Karoliinisessa instituutissa on meneillään tutkimus pedofilian ehkäisemiseksi. Tutkijaryhmä yrittää joukkorahoituksen avulla kerätä yli 45 000 euroa rahoittaakseen ainutlaatuisen menetelmänsä.

Ryhmä tutkii katoavatko lapsiin kohdistuvat seksuaaliset ajatukset, kun pedofiileille annetaan testosteronia alentavaa lääkettä.

Lääkkeellä hoidetaan tavallisesti eturauhassyöpäpotilaita.

– Tavoitteenamme on luoda ehkäisevä hoitomuoto miehille, joilla on pedofilinen häiriö. Hoidon on oltava sekä tehokas että siedettävä, jotta voisimme ehkäistä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, tutkimuksen johtaja psykologi Christoffer Rahm kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Erilaisia kemiallisia kastroimismenetelmiä käytetään jo eri puolin maailmaa, mutta Rahmin johtama tutkimus on ainoa, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä pedofiliaa.

Jos Rahmin tutkimus saa kasaan rahoituksen, tutkimustyö tehdään vuosien 2016–2018 välillä. Joukkorahoitus on tähän mennessä kerännyt (siirryt toiseen palveluun) reilut 2 400 euroa.

Roisto on testosteroni

Osa hoitomenetelmää on testosteronitasojen alentaminen. Kliinisissä tutkimuksissa puolet 60 koehenkilöstä saa Degarelix-lääkettä ja puolet plaseboa. Degarelixia saavien henkilöiden testosteroni-tasot laskevat huomaamattomalle tasolle ja pysyvät hyvin matalalla kolme kuukautta.

Testosteroni on Rahmin mukaan yksi suurimmista riskitekijöistä, joka aiheuttaa lasten hyväksikäyttämistä. Muita tekijöitä ovat vähäinen myötätunto, voimakas seksuaalinen kiihottuminen sekä huono itsehillintä.

Pelkkä lääke ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa. Pedofilian hoitoon tarvitaan lisäksi Rahmin mukaan esimerkiksi psykoterapiaa.

Viidessä prosentissa ihmisistä asuu pedofiili

Karoliinisen instituutin andrologian ja seksuaalilääketieteen johtaja Stefan Arver arvioi, että noin viisi prosenttia väestöstä "ajattelee tai fantisoi joskus lapsista seksuaalisessa kontekstissa". Harva heistä kuitenkaan tekee asialle mitään.

Karoliiniseen instituutin koehenkilöt värvättiin muun muassa Karoliinisen yliopistollisen sairaalan ei-toivotun seksuaalisen käyttäytymisen hoito-ohjelmasta. 80 prosenttia hoitoon hakeutuneista on altistunut lapsena fyysiselle tai psyykkiselle traumalle.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on Christoffer Rahmin mukaan maailmanlaajuinen ongelma. Noin yksi kymmenestä tytöstä ja yksi kahdestakymmenestä pojasta joutuu hyväksikäytön uhriksi.

Lähteet: Reuters, AFP